Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Test autosjedalica

HAK: Od 33 testirane autosjedalice samo jedna dobila najbolju ocjenu

29.07.2020.
u 13:09

Čak 70 posto djece stradale u prometnim nesrećama preživjelo bi ili bi izbjeglo ozbiljnije ozljede da su bila vezana u sjedalici

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testiranja dječjih autosjedalica, koje se provodi već 50 godin, a provode ga HAK i njegovi partneri iz europskih autoklubova. Čak 33 nova modela dječjih autosjedalica provjerena su u četiri kategorije: sigurnost, jednostavnost uporabe, ergonomija i prisutnost štetnih sastojaka u presvlakama. Jedan je proizvod dobio maksimalnu ocjenu vrlo dobar (Silver Cross Dream + Dream i-Size Base), čak 22 dječje autosjedalice su dobre, njih sedam je zadovoljavajućih. Samo je jedna jedva dovoljna, a dvije su loše.

Testiranje je pokazalo da zaštitni pojasevi sjedalice Tex Baby Eris i-Size prilikom frontalnog sudara nisu uspjeli zadržati u sjedištu 15 kilograma tešku lutku (ekvivalent djetetu od tri godine). Potpuno neučinkovita zaštita prilikom frontalnog sudara nije mogla biti kompenzirana solidnim rezultatima u ostalim kategorijama pa se ovaj proizvod ne može preporučiti. Isto vrijedi i za drugog velikoga gubitnika ovoga testa, model Babyauto Buddy i-Size, koji u presvlakama sadrži štetni sastojak TDCP u količinama većima od propisanih.

Pobjednik testa, Silver Cross Dream + Dream i-Size Base, ni u jednoj pojedinačnoj kategoriji nije bio najbolji. Na polju sigurnosti pretekao ga je model Nuna Pipa Next + Pipa Next Base, u jednostavnosti uporabe bolja su bila četiri modela (Bébé Confort Kore, Bébé Confort Kore Pro, Maxi-Cosi Kore i Maxi Cosi Kore Pro), po ergonomiji ga je zasjenilo 12 proizvoda, dok je jedino na području prisutnosti štetnih sastojaka u presvlakama dospio na vrh, ali s još 21 autosjedalicom. Pojedinačno gledano, Silver Cross Dream + Dream i-Size Base nigdje se nije isprofilirao kao neprikosnoveni lider, ali je ukupno ipak bio jedini dovoljno kvalitetan za maksimalnu ocjenu vrlo dobar. Tek desetinku slabiji konačni rezultat ostvario je trojac Bébé Confort Coral + FamilyFix3, Maxi-Cosi Coral + FamilyFix3 i Nuna Pipa Next + Pipa Next Base, koji se na kraju morao zadovoljiti s ocjenom dobar.

Prema sigurnosnom aspektu ovoga testa samo na području iznimno opasnog frontalnog sudara maksimalnu je ocjenu dobilo 12 dječjih autosjedalica (Bébé Confort Coral, Bébé Confort Coral + FamilyFix3, Besafe iZi Twist, Besafe iZi Twist B, Joie i-Snug, Joie i-Snug + i-Base Advance, Maxi-Cosi Coral, Maxi-Cosi Coral + FamilyFix3, Nuna Pipa Next, Nuna Pipa Next + Pipa Next Base, Silver Cross Dream, Silver Cross Dream + Dream i-Size Base) i u svima su djeca smještena u smjeru obrnutom od kretanja vozila. Preporuka je da se bebe i mala djeca što kasnije pozicioniraju u smjeru kretanja vozila jer su im glava i vrat ovako najkvalitetnije zaštićeni.

Samo ispravno instalirana autosjedalica može djetetu pružiti maksimalnu sigurnost. No, na području jednostavnosti uporabe niti jedan proizvod nije zavrijedio ocjenu vrlo dobar, nego su 22 dobra. Očito postoji prostor za napredak na polju intuitivnosti i smanjenja broja potrebnih koraka prilikom montaže. Slična je slika i u ergonomiji. Samo jedan vrlo dobar proizvod (Chicco Fold & Go i-Size) i čak 30 dobrih. U kategoriji prisutnosti štetnih sastojaka u presvlakama puno je bolja slika te je većina proizvoda (22) lišena štetnih kemikalija     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije