Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimsko računanje vremena

Obvezna svjetla i danju - kazna za nepoštivanje 300 kn

S upaljenim svjetlima danju ste uočljiviji, pogotovo tijekom sivih zimskih dana bez sunca i jesenskih kiša
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.10.2018.
u 12:28

U nedjelju je započelo zimsko računanje vremena, a time i obveza vožnje automobila s upaljenim svjetlima i tijekom dana zbog sigurnosti

U nedjelju smo vratili kazaljke na satovima jedan sat unazad i tako započeli zimsko računanje vremena odnosno vratili se na standardno računanje vremena budući da je ljetno računanje vremena jedan sat unaprijed u odnosu na standardno vrijeme. Time se aktivirala zakonska obveza paljenja dnevnih ili kratkih svjetala na automobilu i tijekom dana. Kazna za vozače koji se o to ogluše iznosi 300 kuna. Mopedisti i motociklisti tu obvezu imaju tijekom cijele godine.

Dakako, upaljena su svjetla cijele godine obvezna noću (od prvog sumraka do potpunog svanuća) i u slučaju smanjene vidljivosti, a kazna za nepoštivanje ovog propisa iznosi 500 kuna.

Dakle, sve do proljetnog pomicanja sata obvezno morate i danju paliti dnevna ili kratka svjetla na svojim automobilima.

Automobili više troše

U posljednjih godinu dana sve su glasniji pobornici ukidanja pomicanja sata, a nakon što je od toga nedavno odustala Rusija, znanstvenici predlažu da se i u Europskoj uniji ukine ljetno i zimsko računanje vremena odnosno da se uvede jedinstveno vrijeme tijekom cijele godine.

Kako god bilo, zimsko računanje vremena u našem je zakonu samo lingvistički termin koji se može zamijeniti datumskim terminom, primjerice, da su svjetla danju obvezna - kao primjerice u Ukrajini - od 1. listopada do 30. travnja.

Zimsko računanje vremena uvedeno je zbog uštede energije, a zbog istog je razloga izostavljena prijašnja zakonska obveza paljenja svjetala danju za vrijeme ljetnog računanja vremena koja je svojevremeno uvedena zbog sigurnosti u prometu.

Naime, automobili s upaljenim svjetlima troše više goriva i ispuštaju veće količine CO2 u atmosferu. Kako je u proljeće i ljeto vidljivost na prometnicama u pravilu bolja nego zimi, naš je zakonodavac ukinuo obvezu paljenja svjetala tijekom ljetne sezone. Stručnjaci upozoravaju da ta odluka sa sigurnosnog aspekta nije najsretnija, jer je automobil s upaljenim svjetlima i ljeti uočljiviji pa time i sigurniji, a troši tek neznatno više goriva. Stoga vozačima savjetuju paljenje svjetala ljeti i danju bez obzira što to tada nije obvezno.

Kod susjeda cijele godine

Vozači novijih automobila tu dvojbu nemaju jer ih većina ima dnevna svjetla, danas pretežno u LED tehnologiji. LED tehnologija troši mnogo manje energije pa se potrošnja goriva i ispust CO2 samo minimalno povećavaju.

U drugim je europskim državama obveza paljenja svjetala danju riješena različito pa ako putujete u inozemstvo pazite da ne dobijete kaznu. Primjerice, kod susjeda, u BiH, Srbiji i Sloveniji, svjetla su obvezna tijekom cijele godine, dok u Austriji nisu obvezna (samo u slučaju slabije vidljivosti i tunelima). U Italiji i Mađarskoj su, pak, obvezna na cestama izvan naselja.

Tijekom cijele godine dnevna svjetla su obvezna i u Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Islandu, Kosovu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Švedskoj i Rusiji.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
12:34 31.10.2018.

Oguli. Istovremeno višestruke ubojice u automobilima i dalje voze li ga voze.

5A
5_ak
20:11 31.10.2018.

Da mi netko objasni kako na mojoj 207 ja mogu ugasiti svjetla preko ljeta jer mi to nikako ne polazi za rukom

Avatar Juki
Juki
13:11 31.10.2018.

Zimsko računanje vremena nije uvedeno uopće jer je to standardno vrijeme! Zbog uštede je uvedeno ljetno računanje vremena tj. DST Daylight saving time. Prestanite dezinformirati javnost. Zbog toga ljudi i misle da ako ostanu na ljetnom vječno će biti ljeto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije