Naslovnica Auti Automobili

Obvezna svjetla i danju - kazna za nepoštivanje 300 kn

U nedjelju je započelo zimsko računanje vremena, a time i obveza vožnje automobila s upaljenim svjetlima i tijekom dana zbog sigurnosti
31. listopada 2018. u 12:28 4 komentara 659 prikaza
S upaljenim svjetlima danju ste uočljiviji, pogotovo tijekom sivih zimskih dana bez sunca i jesenskih kiša
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U nedjelju smo vratili kazaljke na satovima jedan sat unazad i tako započeli zimsko računanje vremena odnosno vratili se na standardno računanje vremena budući da je ljetno računanje vremena jedan sat unaprijed u odnosu na standardno vrijeme. Time se aktivirala zakonska obveza paljenja dnevnih ili kratkih svjetala na automobilu i tijekom dana. Kazna za vozače koji se o to ogluše iznosi 300 kuna. Mopedisti i motociklisti tu obvezu imaju tijekom cijele godine.

Računanje vremena Unutar EU sve glasniji Jedni bi sve po starom, drugi zimsko, a treći ljetno računanje

Dakako, upaljena su svjetla cijele godine obvezna noću (od prvog sumraka do potpunog svanuća) i u slučaju smanjene vidljivosti, a kazna za nepoštivanje ovog propisa iznosi 500 kuna.

Dakle, sve do proljetnog pomicanja sata obvezno morate i danju paliti dnevna ili kratka svjetla na svojim automobilima.

Automobili više troše

U posljednjih godinu dana sve su glasniji pobornici ukidanja pomicanja sata, a nakon što je od toga nedavno odustala Rusija, znanstvenici predlažu da se i u Europskoj uniji ukine ljetno i zimsko računanje vremena odnosno da se uvede jedinstveno vrijeme tijekom cijele godine.

Kako god bilo, zimsko računanje vremena u našem je zakonu samo lingvistički termin koji se može zamijeniti datumskim terminom, primjerice, da su svjetla danju obvezna - kao primjerice u Ukrajini - od 1. listopada do 30. travnja.

Pomicanje sata i spavanje Zimsko računanje vremena Ni sami ne znate zašto se pomiče sat? Ovo su istine i laži o toj pojavi

Zimsko računanje vremena uvedeno je zbog uštede energije, a zbog istog je razloga izostavljena prijašnja zakonska obveza paljenja svjetala danju za vrijeme ljetnog računanja vremena koja je svojevremeno uvedena zbog sigurnosti u prometu.

Naime, automobili s upaljenim svjetlima troše više goriva i ispuštaju veće količine CO2 u atmosferu. Kako je u proljeće i ljeto vidljivost na prometnicama u pravilu bolja nego zimi, naš je zakonodavac ukinuo obvezu paljenja svjetala tijekom ljetne sezone. Stručnjaci upozoravaju da ta odluka sa sigurnosnog aspekta nije najsretnija, jer je automobil s upaljenim svjetlima i ljeti uočljiviji pa time i sigurniji, a troši tek neznatno više goriva. Stoga vozačima savjetuju paljenje svjetala ljeti i danju bez obzira što to tada nije obvezno.

Urarski servis obitelji Lebarović Čuvari satova Meni je draže ljetno računanje vremena, ali i kad se prestane mijenjati imat ćemo posla

Kod susjeda cijele godine

Vozači novijih automobila tu dvojbu nemaju jer ih većina ima dnevna svjetla, danas pretežno u LED tehnologiji. LED tehnologija troši mnogo manje energije pa se potrošnja goriva i ispust CO2 samo minimalno povećavaju.

U drugim je europskim državama obveza paljenja svjetala danju riješena različito pa ako putujete u inozemstvo pazite da ne dobijete kaznu. Primjerice, kod susjeda, u BiH, Srbiji i Sloveniji, svjetla su obvezna tijekom cijele godine, dok u Austriji nisu obvezna (samo u slučaju slabije vidljivosti i tunelima). U Italiji i Mađarskoj su, pak, obvezna na cestama izvan naselja.

Tijekom cijele godine dnevna svjetla su obvezna i u Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Islandu, Kosovu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Švedskoj i Rusiji.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • 5_ak:

  Da mi netko objasni kako na mojoj 207 ja mogu ugasiti svjetla preko ljeta jer mi to nikako ne polazi za rukom

 • Avatar Juki
  Juki:

  Zimsko računanje vremena nije uvedeno uopće jer je to standardno vrijeme! Zbog uštede je uvedeno ljetno računanje vremena tj. DST Daylight saving time. Prestanite dezinformirati javnost. Zbog toga ljudi i misle da ako ostanu na ljetnom vječno će biti ljeto.

 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Oguli. Istovremeno višestruke ubojice u automobilima i dalje voze li ga voze.