Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA PONUDA

Novi test ljetnih guma: U jednoj dimenziji razlike su iznimno male, kod izbora se ne može pogriješiti

Ilustracija
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
15.04.2022.
u 08:37

Ukupni dojam nakon testiranja 16 modela u manjoj dimenziji (185/65 R15) vrlo je pozitivan

Europski autoklubovi i HAK su  tradicionalnom testu ljetnih guma ovoga puta podvrgnuli 16 različitih modela dimenzija 185/65 R15 88H i 18 modela dimenzija 215/60 R16 99V. Izbor je vrlo zanimljiv zato što navedene pneumatike koriste danas dvije iznimno popularne kategorije vozila na tržištu, čiji su prodajni rezultati vrlo važni u financijskoj bilanci svakog proizvođača. Naime, manje dimenzije pronalazimo na malim gradskim automobilima dok se veće dimenzije isporučuju s kompaktnim SUV-ovima, piše HAK revija.

Ukupni dojam nakon testiranja 16 modela u manjoj dimenziji (185/65 R15) vrlo je pozitivan. Istina, ni jedna guma nije zavrijedila maksimalnu ocjenu izvrstan, ali ih je zato šest vrlo preporučljivih, dok je preostalih deset preporučljivo. Stoga je možda još važniji podatak da ni jedna nije podbacila, tj. da proizvoda koji se samo djelomično preporučuju ili se uopće ne preporučuju u ovoj kategoriji – nema! Od šest vrlo preporučljivih pneumatika, najvišu ukupnu ocjenu zaslužio je Goodyear EfficientGrip Performance 2 (2.0), ali sa samo desetinkom boda prednosti nad prvim pratiteljima Bridgestone Turanzom T005 i Michelin Primacyjem 4 (oba po 2.1). Pirellijev model Cinturato P1 Verde na četvrtoj poziciji također nije previše zaostao (2.3), pa bismo pomislili da se kod izbora ne može pogriješiti, no nije tako. Naime, pogledamo li malo pozornije detalje ovoga testa, vidjet ćemo da razlike čak i kod ove “velike šestorke” (koju još čine Dunlop Sport BluResponse i Giti GitiSynergy H2) nisu baš malene. Dodamo li tome različite osobne preferencije svakog vozača, vidjet ćemo da se ovdje, zapravo, i te kako može birati.

U zaključku navode kako su razlike među modelima u ovoj dimenziji iznimno male, pa je zbog toga još važnije napraviti kratku autoanalizu vlastitog vozačkog stila i vlastitih potreba kako bi se izabrala najprikladnija guma po karakteristikama i cijeni.

Vrlo slična i podjednako pozitivna slika ponovila se i u većoj dimenziji (215/60 R16). U konkurenciji 18 modela, 5 je vrlo preporučljivih, 12 ih se preporučuje, a djelomično se preporučuje samo Kormoran Road Performance. Najviše ukupne ocjene su dobili Continental PremiumContact 6 i Michelin Primacy 4 (oba po 2.1), iza kojih je s desetinkom slabijim rezultatom slijedio Bridgestone Turanza T005 (2.2). Top 5 su zatvorili Dunlop Sport BluResponse (2.4) i Toyo Tires Proxes Comfort (2.5). Naravno, ni jedna od ovih guma nije pokazala bilo kakve nedostatke ni u jednoj od ključnih kategorija, iako je Toyo opasno visio da utone u prosjek. Michelin Primacy 4 i Bridgestone Turanza T005 su posebni dojmljivi bili na suhoj podlozi, a Continental PremiumContact 6 na mokroj. Michelin je, pak, briljirao i po niskoj potrošnji goriva te visokoj trajnosti, piše HAK Revija.

Detaljne rezultate i opis guma pročitajte OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zagi101
09:07 15.04.2022.

itekako se može pogriješiti, osjetio sam to na svojem autu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije