Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNO 50 MILIJARDI DOLARA

Novi automobilski div: PSA i Fiat Chrysler spajaju se u jednu kompaniju

Foto: MASSIMO PINCA/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.12.2019.
u 22:49

Kombinirana će grupa imati više od 400 tisuća zaposlenih, ukupne prihode blizu 170 milijardi eura i godišnju proizvodnju od oko 8,7 milijuna modela Fiata, Alfa Romea, Chryslera, Citroena, DS-a, Jeepa, Lanciae, Maseratija, Opela, Peugeota i Vauxhalla.

Fiat Chrysler (FCA) i Peugeot/Citroën (PSA) postigli su obvezujući sporazum o spajanju vrijednom ugrubo 50 milijardi eura koji će, prema mišljenju analitičara, preoblikovati globalnu automobilsku industriju. Dvije kompanije još se moraju dogovori o nazivu njihove nove tvrtke s prihodima od 170 milijardi eura, a nakon toga kreću s najavljenim uštedama od 3,7 milijardi eura godišnje. I to bez zatvaranja tvornica, izvijestio je jučer Reuters.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire pozdravio je povezivanje drugog i trećeg europskog proizvođača automobila izjavivši kako je to dobra vijest za Francusku, Europu i cijelu automobilsku industriju. Le Maire je podsjetio da je francuska vlada ključni dioničar u PSA te će je i dalje jako zanimati u kojoj će se zemlji donositi odluke u novoj kompaniji.

FCA i PSA najavili su povezivanje prije mjesec i pol dana čime bi nastao četvrti proizvođač automobila po veličini u svijetu, nakon Volkswagena, Toyote i alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi. Cilj je spajanja da se obje kompanije lakše othrvaju sporijoj globalnoj potražnji za automobilima dok s druge strane moraju mnogo ulagati u razvoj čistijih vozila, poput hibridnih i električnih kako bi se uskladile s mnogo strožom regulativom o emisijama ispušnih plinova. S portfeljem brendova koji s talijanske strane uključuje Jeep, Dodge, Ram, Chrysler, Alfa Romeo, Fiat i Maserati, a s francuske Peugeot, Citroën, Opel i Vauxhall, nova kompanija imat će ukupnu prodaju od 8,7 milijuna vozila. U Europi će po prodaji nadmašiti i Volkswagen koji tradicionalno dominira na “starom kontinentu”.

Kompanija će u Europi crpiti 46% prodajnih prihoda dok će Sj. Amerika doprinijeti s 43%. Potencijal proizvodnje dvaju proizvođača iznosi 14 milijuna automobila, prema predviđanjima LMC Automotivea. Kako bi se izjednačila vrijednost prije spajanja, FCA će isplatiti izvanrednu dividendu od 5,5 milijardi eura. PSA će pak podijeliti svojim dioničarima 46 posto dionica proizvođača autodijelova Faurecia, piše Financial Times. 

FOTO Osma generacija VW Golfa postavila nova mjerila za klasu kompaktnih vozila

1/7
Ključne riječi

Komentara 1

CE
ceutranac
23:32 18.12.2019.

MooXi.net - sjajan projekt za odrasle koji žele pronaći seksualnog partnera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije