Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki mali auto

Novi automobil i uski prolaz, što može poći po zlu?

Foto: Native tim VL
1/8
24.06.2021.
u 11:09

Novi Renault Clio E-Tech hibrid pruža nenadmašan užitak vožnje te “iznenađuje” svojom veličinom

Probajte zamisliti koja vam je najneugodnija situacija koja vam se do sada dogodila? Poskliznuli ste se pred simpatijom u školi, izašlo vam je malo lubenice kroz nos dok ste se smijali, preglasno ste pustili… dobro, znate već što u autobusu? Svi imamo neku anegdotu koja je drugima presmiješna dok mi imamo kiseli smiješak kad je se sjetimo. E pa, što god vam se dogodilo, sigurno nije neugodnije nego ono što se meni dogodilo.

U novoj vezi važno je drugoj osobi dati malo prostora i znati kada reći neke stvari. Zato me iznenadilo kada mi je cura rekla da mogu voziti njen automobil dok je moj na popravku. Zajedno smo dosta kratko, super nam je zajedno, ali ja joj još uvijek nisam izjavio “the” rečenicu. Moj automobil je završio na popravku, svi su mi govorili da ne zanemarujem pregrijavanje po gradu i moj mehaničar mi je ljubazno ukazao na činjenicu da trebam zavariti glavu motora jer se javila mala pukotina. Baš ono što trebam pred prvi zajednički godišnji, em bez automobila, em bez love.

Srećom i nesrećom, cura je ponudila svoj automobil. Srećom, jer me izvukla iz gadnih problema, lipanj mi je uvijek ludnica, a vezan sam uz automobil, dok je druga strana medalje to da se radi o njenon prvom automobilu. Novi automobil. Novi Renault Clio E-Tech hibrid kojeg su joj starci kupili i koji ima manje od 2.000 kilometara. Uf!

U odnosu na prethodnike, novi Clio izgleda kao moderni svemirski brod
Foto: Native tim VL

No dobro, tjedan dana sam u Cliu dok ne poprave moj, pazit ću gdje ga parkiram, navečer je u dvorištu da ga netko ne ogrebe i imam debelu deku spremnu u prtljažniku ako krene tuča, nisam ništa prepustio slučaju.

Prvih par vožnji je bilo dosta iznenađujuće, zadnji Clio kojeg sam vozio je bila generacija 2, i to Storia od 60 ks, svojevremeno jedan od najjeftinijih autića za po gradu. Imao je klimu, trošio kao upaljač i mogao se popeti na svaki rubnjak. Ne znam zašto, ali očekivao sam isti auto s drugačijim displayem i novom plastikom, a dočekao me svemirski brod. Naravno da su roditelji mezimici kupili top opremu, od kamere za parkiranje, automatskog parkiranja, aktivno kočenje… A hibridni E-Tech motor je samo šlag na torti, od eco mode-a do sportske vožnje, auto ide kao da ima duplo više konja nego što je deklarirano. Kada sam prvi put sjeo u njega, prosječna potrošnja curi i njenim roditeljima je bila 4,2 litre, ja sam uz prebacivanje na sport način, uspio trošiti samo 4,9 litara, i to čiste gradske vožnje. Opcije koje su do sada bile rezervirane za premium klasu odjednom su se našle u “malom” gradskom autu. “Malom” u navodnicima, jer novi Clio je širok skoro kao Megane, a ono što se dogodilo je moja priča zbog kojeg ću do kraja život imati kiseli smiješak.

E-Tech hibrid dolazi na svoje u zavojitim cestama i Sport načinu rada
Foto: Native tim VL

Uglavnom, znate prolaz u zagrebačkoj Miramarskoj, onaj desni, uži? Ako ne znate, pogledate ga na Google Mapsima. E pa, od milijun i osamsto tisuća puta koliko sam prošao kroz njega, bez problema, ovaj put sam uspio ogrebati auto. Prestrojio sam se u desno misleći u toj traci nije gužva, samouvjereno dao gas i potpisao se desnim retrovizorom po zidu. U moru crtica na podvožnjaku, ja sam ostavio svoj potpis crnom bojom. U tom trenutku moj svijet se polako počeo urušavati, cura će me ostaviti, frendovi podsjećati na to do kraja života, a ja ću se kod svakog prolaska Miramarskom podsjetiti da ipak ne vozim dobro kao što sam mislio i da sam jednom davno izlazio sa super curom.

Manja ogrebotina i veliki problemi...
Foto: Native tim VL

Uz knedlu u grlu i suzne oči razmišljao sam da li da pošaljem poruku ili budem muško i nazovem? Odabrao sam ovo drugo, glas je otišao za oktavu više i priznao sam (ne)djelo. Ne znam više ni sam što je prolazilo kroz glavu, ali nisam očekivao da će mi reći: “Ne brini, dogodi se svakome.” Ako mogu birati, nadam se da je ovo prvi i zadnji put da će mi to reći. Uglavnom, moje inzistiranje da odvezem auto na popravak nije rezultiralo plodom, “ožiljak” na desnom retrovizoru ostaje kao podsjetnik da neću pobijediti niti u jednoj raspravi s njom do kraja života, ali i znak da to možda i nije tako loša stvar.

Jedna mala crtica na “velikom” Cliu mi je najvjerojatnije odredila budućnost, možda još uvijek nemam snage pogledati taj retrovizor, ali svaki put kada ugledam novog Clia hibrid na cesti na licu mi se pojavi osmijeh. Iskreni, ne kiseli.

Sadržaj omogućio Renault Nissan Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije