Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treća generacija

Nova Mazda 3 - prostranija, štedljivija i lakša

mazda 3 (1)
Foto: Mazda
1/4
10.01.2013.
u 17:00

Za novu trojku očekuje se početna cijena od 130.000 kuna. Dimenzije bi trebale ostati na razini dosadašnjih

Nakon tehnološke revolucije sa Skyactive tehnologijom u potpuno novom kompaktnom SUV-u CX-5 i u novoj Mazdi6, koja je upravo stigla na naše tržište, stručnjaci iz japanske Hiroshime upravo dovršavaju novu, treću generaciju kompaktne Mazde3. Javnosti će nova 'trojka' biti predstavljena krajem ožujka na Salonu automobila u New Yorku, dok bi na europsko tržište trebala stići u jesen.

Lakša za 100 kg

Tvorničke fotografije Mazda još nije objavila, ali donosimo ilustraciju koju je za Auto motor i sport napravio njemački dizajnerski studio Schulte Desing. Prema njima, trojka će preuzeti dizajnerske elemente s nedavno predstavljene šestice te modela CX-5 pa će se odlikovati velikom prednjom rešetkom hladnjaka i skulptularnim linijama. Vrlo atraktivno.

Dimenzije bi trebale ostati na razini dosadašnjih, dakle ispod 4,5 metara. Aktualna Mazda3 ionako je jedan od najvećih kompakata (hatcback 446 cm, sedan 458 cm), pa se produženje nije ni očekivalo. Ipak, očekuje se veći prtljažnik od dosadašnjih osnovnih 340 litara kod izvedbe s peterim vratima. Tako će se Mazda3 još više potvrditi kao obiteljski kompaktni automobil.

Ali, ono što je još bitnije je Skyactive tehnologija primjenjena pri izradi nove Mazde3. To znači da su japanski inženjeri za novu 'trojku' napravili u potpunosti novu karoserijsku strukturu, koja ima veliku krutost te je maksimalno sigurna pri sudarima. Novi model bi trebao biti lakši za 100 kg. Novo je i podvozje koje nudi izvrsnu ravnotežu između precizne upravljivosti i udobnosti vožnje za maksimalni vozački užitak. U ponudi će biti dva mjenjača: lagani i kompaktni ručni sa šest stupnjeva i automatski mjenjač koji kombinira sve prednosti uobičajenog automatskog mjenjača, CVT mjenjača i mjenjača s dvije spojke. Dakako, tu su i novi Skyactive motori.

Žestoka konkurencija

Benzinski 2-litreni motor s izravnim ubrizgavanjem goriva i najvišim kompresijskim omjerom na svijetu od 14,0:1 - predstavljen u Mazdi CX-5 sa 165 KS - i dizelski 2-litreni sa 175 KS bit će dostupni i u Mazdi3, ali očekuje se da će biti ponuđeni i novi manji Skyactive motori.

Europsko tržište kompakata je najkonkurentnije tržište na svijetu, gdje se za kupce bori 40-ak modela. Očekivana početna cijena Mazde3 je 130.000 kuna.

>> Japanski inženjeri skrojili najbolji kompaktni SUV

Ključne riječi

Komentara 2

AN
AnaB1982
09:45 11.01.2013.

najljepša do sada, bravo Mazda!

GL
globalsolutions
11:20 11.01.2013.

najljepši dizajn u klasi pa i šire, samo da se ne polakome pa dignu ionako visoku cijenu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije