Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strateška suradnja

Njemački BASF i ruski Nornickel dogovorili suradnju na proizvodnji baterija za električna vozila

Njemački BASF
Foto: INA FASSBENDER/REUTERS/PIXSELL
1/2
22.10.2018.
u 12:12

Dio sporazuma odnosi se na dugoročni ugovor o opskrbi niklom i kobaltom, dok će BASF izgraditi tvornicu baterija blizu postrojenja za preradu nikla i kobalta u vlasništvu Nornickela

Njemački BASF i ruski Norilsk Nickel (Nornickel) dogovorili su stratešku suradnju kako bi odgovorili na sve veću potražnju za baterijama za električna vozila, izvijestile su kompanije u ponedjeljak.

Dio sporazuma odnosi se na dugoročni ugovor o opskrbi niklom i kobaltom, dok će BASF izgraditi tvornicu baterija u finskoj Harjavalti, blizu postrojenja za preradu nikla i kobalta u vlasništvu Nornickela.

Suradnja je sastavni dio BASF-ova plana o ulaganju do 400 milijuna eura u sklopu prve faze gradnje proizvodnih pogona za katodne materijale u Europi. Početak rada pogona, koji će proizvoditi baterije za oko 300.000 električnih vozila godišnje, planira se za kraj 2020. godine.

"Ulaganjem u Harjavalti BASF će proširiti prisutnost na sve velike regije, pri čemu će lokalna proizvodnja i približavanje klijentima dodatno poduprijeti ubrzano rastuće tržište električnih automobila", priopćio je predsjednik poslovanja katalizatora BASF-a Kenneth Lane.

"Kada tome dodamo našu suradnju s Nornickelom, stvorit ćemo snažnu platformu koja će povezivati vodeće tvrtke u opskrbi sirovinama s tehnologijom i proizvodnjom materijala za baterije", dodao je Lane.

Komentara 1

ČI
čikaga
15:12 22.10.2018.

To je plod sankcija. Merkelica dela tvornice, a šljakeri iz dol8ne Neretve mandarine u kontejner. Nije ona luda. A što je najvažnije dolazi iz bivšeg DDR-a. Unija i njene restrikcije vrijede samo za bokčiju, pa to sranje nismo ni trebali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije