Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 5 godina

Njemačka vlada produljila program subvencija za kupnju električnih vozila

Angela Merkel
Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL
1/3
05.11.2019.
u 15:58

Dogovoreno je da će bespovratni poticaji kupcima električnih automobila koji stoje manje od 40.000 eura biti povećani za 50 posto, na 6.000 eura.

Njemačka vlada i udruženje automobilske industrije postigli su dogovor o produljenju zajedničkog programa subvencioniranja kupnje električnih vozila, izjavili su za dpa izvori iz vlade.

Iznos subvencija bit će uvećan a program isplate produljen za pet godina, do kraja 2025. godine.

Poticaji za kupnju električnog vozila uvedeni su prije tri godine i prema aktualnom programu dostupni su do kraja iduće godine, podsjeća dpa.

Kancelarka Angela Merkel, nekoliko ministara i premijera saveznih zemalja, kao i čelnici udruženja automobilske industrije VDA i proizvođača automobila, dobavljači i sindikati okupili su se u ponedjeljak u Berlinu na "sastanku na vrhu autoindustrije" kako bi razmotrili opcije za ulazak električnih vozila u široku upotrebu.

Dogovoreno je da će bespovratni poticaji kupcima električnih automobila koji stoje manje od 40.000 eura biti povećani za 50 posto, na 6.000 eura. Za 'plug-in' hibride u tom cjenovnom rangu kupci će ubuduće dobivati subvenciju od 4.500 eura, umjesto trenutnih 3.000 eura.

Prema novome planu koji je na uvid dobila dpa, vlada u Berlinu i autoindustrija ravnopravno će dijeliti troškove subvencija.

Uoči samog sastanka bilo je neizvjesno hoće li obje strane i dalje sudjelovati u sufinanciranju programa. Potom su u ponedjeljak navečer iz Volkswagena signalizirali da su spremni sufinancirati i novi program rabata prema dosadašnjoj formuli, izvori bliski sudionicima sastanka kazali su za dpa.

Njemačka vlada i proizvođači automobila u aktualnom su programu subvencija sudjelovali s po 600 milijuna eura, podsjeća dpa.

Uz subvencije za kupnju električnih vozila, među glavnim temama sastanka bile su i opcije za ubrzanu izgradnju mreže punionica električnih vozila širom zemlje – što se smatra ključnim čimbenikom za uspjeh električnih vozila u budućnosti.

Njemačka trenutno ima oko 21.000 stanica za punjenje električnih automobila, znatno manje od milijun koliko bi ih prema riječima kancelarke Merkel trebala izgraditi u idućem desetljeću.

Pred jučerašnji sastanak kancelarka je u Volkswagenovoj tvornici u Zwickauu nazočila pokretanju proizvodnje Volkswagenova električnog vozila ID.3, prvog modela za koji je u planu masovna proizvodnja.

Tom je prilikom Merkel obećala da će vlada poduzeti značajne napore kako bi proširila mrežu punionica za električna vozila širom Njemačke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije