Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Njemačka treba dodatnih 400 tisuća punionica za električna vozila

Trenutno Njemačka ima samo 33.000 javno dostupne punionice za električne automobile.
20. studenoga 2020. u 11:55 2 komentara 543 prikaza
Punionica
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Njemačka mora do 2030. godine izgraditi najmanje 440.000 punionica za električne automobile, pokazala je studija koju je naručilo ministarstvo prometa.

Demonstration against corona restrictions USVOJENA NOVA REFORMA Što se nalazi u kontroverznom zakonu zbog kojeg su tisuće Nijemaca izašle na ulice?

Na njemačkim će cestama za 10 godina biti do 14,8 milijuna električnih i hibridnih vozila, utvrdili su autori studije.

Moguće je da će čak trebati 843.000 dodatnih javnih punionica, ovisno o tome koliko će njih biti izgrađeno za privatne potrebe i koliko će se često koristiti postojeće, pokazalo je istraživanje, objavljeno u četvrtak.

Trenutno Njemačka ima samo 33.000 javno dostupne punionice za električne automobile.

Studija predviđa da će u budućnosti dvije trećine privatnih parkirnih mjesta biti opremljeno punionicama ali one će osiguravati samo 41 posto potrebne električne energije.

THEMENBILD, Corona Screening für Reisende an der A8 in Bayern ŠTO SVE TREBA NAPRAVITI Kako putovati iz rizične Hrvatske u rizičnu Njemačku?

"Povrh toga, imperativ su javno dostupna mjesta za punjenje", zaključak je studije.

U gradovima je potrebna jedna javna punionica na 14 vozila, a na selu jedna na 23 vozila, pokazala je studija.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • znam:

    Gledao sam dokumentarac o novoj, zelenoj, tehnologiji na Al Jezeera. Nije sve bajno kako se predstavlja: trenutno u Njemackoj ima tisuce tona turbina od vjetroelektrana koje leze po poljima. Slicno ce biti i sa akumulatorima za elektricna vozila. Jedna misao ... prikaži još! je jako bitna: nisu korporacije izmislile novu tehnologiju da spase zemlju od zagadjenja, nego da ostvare profit. Negativni ucinci nove tehnologije doci ce na naplatu 20-30 godina kasnije. Slicno je i sa mobitelima. Druga misao je ako kinezi misle zivjeti kao europljani onda treba 5 planeta a ne samo ovaj na kome zivimo. Dobro napravljen dokumentarac, pokazuje i drugu stranu nove tehnologije a ne samo onu koju radi marketing.