Naslovnica Auti Automobili

Ništa bez policijskog zapisnika

Želite li odštetu od udarnih rupa i uspornika koji su uzrok za štetu na vašem vozilu, zovite policiju pa se obratite upravitelju ceste na kojoj ste vozilo oštetili
16. travnja 2018. u 16:20 2 komentara 1849 prikaza
Ležeći policajci
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Dolaskom proljeća i otapanjem snijega postalo je jasno kakve nam je posljedica zima ostavila na kolnicima. Rupe, odroni i oštećeni ležeći policajci svakodnevno prijete vozačima na cestama, odnosno najčešće gumama, naplatcima, amortizerima i ovjesu automobila. Javio nam se čitatelj koji je na oštećenom usporniku iz kojeg je virio veliki vijak probušio gumu. Na njegovu nesreću radilo se o novom pneumatiku velike dimenzije koja stoji više od 1000 kuna. I što sad, tko je odgovoran za oštećenu gumu? – pita nas čitatelj.

radovi na putu Kvartovska tribina Znak upozorenja stavili na nogostup pa pješaci moraju hodati cestom

Odgovoran je upravitelj ceste, u konkretnom slučaju Zagrebačke ceste, koje djeluju pod Zagrebačkim holdingom, koji je, pak, u vlasništvu grada Zagreba.

Greška čitatelja koji nam se javio jest što nije pozvao policiju i nema policijski zapisnik, koji je jedino pravo jamstvo da će dobiti odštetu za uništenje gume. A nije ni fotografirao pneumatik i mjesto na kojem ga je oštetio. Reći će mnogi – pa sam si je kriv – tko će mu isplatiti odštetu ako nema nikakvih dokaza. To je u principu točno, pa želite li zaista dobiti obeštećenje od upravitelja ceste ako oštetite automobil na udarnoj rupi ili neispravnom usporniku prva stvar je poziv policiji i ishođenje policijskog zapisnika. Iduća postaja jest službeni izvid oštećenja vozila kako bi se oštećenja mogla dovesti u uzročno posljedičnu vezu s uzrokom samog oštećenja. To se obično radi kod osiguravajućeg društva. Iz Zagrebačkih cesta su nam objasnili kako građani mogu prijaviti oštećenje i najlakše doći do odštete.

– Naknade za štete koje su, prema mišljenju prijavitelja/oštećenika uzrokovane propustom u obavljanju djelatnosti podružnice Zagrebačke ceste rješavaju se prijavom štete po polici osiguranja od odgovornosti. Odluku o naknadi štete donosi osiguravatelj – kažu.

Zagrebačke ceste imaju između ostalog i za ovu namjenu policu osiguranja kod jednog osiguravajućeg društva pa pojašnjavaju proceduru prijave štete uzrokovane njihovim propustom.

– Predlažemo da svi koji se smatraju oštećenima prijave štetu nadležnoj policijskoj postaji, te da upute poziv Podružnici Zagrebačke ceste kako bi im se pružile sve informacije o načinu prijave štete. Važno je napomenuti da je zakonski rok za prijavu štete tri godine od njenog nastanka, odnosno saznanja o počinitelju štete, no skrećemo pozornost da je za priznavanje štete potrebno imati službeni izvid (obično od strane osiguravajućeg društva) kako bi se oštećenja mogla dovesti u uzročno posljedičnu vezu s uzrokom samog oštećenja te da molimo sugrađane da sve prijave u najkraćem mogućem roku. Navedena procedura ne podrazumijeva sudski postupak, ali stranka može pokrenuti isti ako je nezadovoljna odgovorom osiguravatelja – objašnjavaju iz Zagrebačkih cesta.

Dakle, nakon prijave policiji treba se javiti Zagrebačkim cestama koje će vas uputiti na svoje osiguravajuće društvo koje će procijeniti štetu.

A ako niste zadovoljni procjenom možete podiči i sudsku tužbu. Ali, pazite, pitanje je koliko se kod manjih šteta tužba isplati budući da takvi postupci mogu trajati dvije do tri godine, a sudske pristojbe i troškovi odvjetnika nisu mali. Doduše, ako se spor dobije dobit ćete povrat sredstava ali to je neizvjesna činjenica koju treba dočekati.

Zagrebačke ceste odgovorne su za oštećenja na županijskim cestama (Grad Zagreb ima status županije) i lokalnim cestama koje administrativno spadaju pod grad Zagreb, dok su za oštećenja na drugim lokalnim i županijskim cestama odgovorne uprave za ceste drugih županija, primjerice, Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije (ŽUC ZG) ili Županijska uprava za ceste Istarske županije u Istri.

Za oštećenja na državnim cestama odgovorne su Hrvatske ceste (HC), a za oštećenja na autocestama Hrvatske autoceste (HAC).

Pogledajte i galeriju: Atraktivne hostese na Velesajmu će oduševiti ljubitelje automobila

Ležeći policajci
1 / 51
Atraktivne hostese ponovno će biti u središtu pozornosti i na ovogodišnjem zagrebačkom Auto Showu.
Učka Ozlijeđene dvije osobe Nevjerojatna nesreća u tunelu Učka: Komad ventilacije pao na cestu Auspuh PORAZNI IZVJEŠTAJ Toksične čestice povezane s dizelašima ubiju godišnje 6000 Nijemaca Kao da je znao Slučajno parkirao baš na ovom mjestu i to im je spasilo život
Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

  • bljak007:

    Pređeš preko stotinjak takvih rupa, i onda tek primjetiš da nešto ne štima, odeš mehaničaru i on konstatira kvar zbog udarnih rupa, otišli, amortizeri,zglobovi, a ti onda zovi, samo zovi, svi će policajci tebi povjerobvati i udarne rupe odmah kazniti. ... prikaži još! Ne nego bi policija koja se također kreće po tim prometnicama napisati kaznenu prijavu pa neka poduzeće za ceste plati. U Europi, ( iz vlastitog iskustva )ako dođe do prometne nezgode, a prometni policajac napiše u uviđaju, da se u trenutku i na mjestu nesreće nalazila ili rupa, pjesak, ulje voda, blato, itd, poduzeće za ceste plati toliku kaznu da im ne pada više napamet da ne održavaju cestu, a tebi kao sudioniku njihovo osiguranje u potpunosti snosi troškove popravak vozila, plus po svakom danu imaš 75 eura što nemaš vozilo, ako ti njihovo osiguranje ne može osigurati zamjensko, plus, ukoliko se optuženi izvlači, po svakom danu dobivaš na kraju po 50 eura, po danu, zbog odugovlačenja donošenja presude.,A kod nas, pomoli se i popravljaj auto, jer ćeš od osiguravatelja dobiti tek kojih 40-60 posto troškova.

  • Aedes2017:

    Koja debilana ! Pokušajte se zaustaviti na kolniku u špic vrijeme zbog takvih stvari i zovnuti policiju ! Ne bio vam u koži !