Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor Trumpu

'Nijemci će i s povišicom teško kupiti Jeep ili Buick'

Foto: Reuters/PIXSELL
26.05.2017.
u 16:48

GM je u sedam godina zabilježio gubitak od 9 milijardi dolara u Europi. Imali su slobodan pristup tržištu i propali

Čini se da je američki predsjednik Donald Trump našao novu metu - njemačke proizvođače automobila.

- Nijemci su loši, jako loši. Pogledajte milijune automobila koje prodaju u SAD-u. Grozno. Zaustavit ćemo to - rekao je Trump prema njemačkim medijima.

Problem je u američkom deficitu u trgovini s Njemačkom, jer Amerikanci kupuju puno njemačkih automobila, dok Nijemci ne pokazuju isto zanimanje za američke aute. Trgovinski deficit SAD-a s Njemačkom stoga je prošle godine bio čak 65 milijardi dolara. Kako piše Bloomberg, Nijemci su prošle godine prodali 1,3 milijuna automobila u SAD-u, dok su američke marke u Njemačkoj, koja je puno manje tržište, prodali oko pola milijuna.

Međutim, auti se danas često proizvode tamo gdje se prodaju. Njemački proizvođači tako su učetverostručili godišnju proizvodnju u SAD-u na 850.000 jedinica od 2009. godine, a oko 40 posto proda se lokalno. Isto tako, mnoga američka vozila koja se prodaju u Njemačkoj tamo proizvode Ford i GM-ova marka Opel. Stoga bi, piše Bloomberg, možda bilo bolje pitati šeficu GM-a Mary Barru zašto prodajom Opela napuštaju europsko tržište. GM je u sedam godina zabilježio gubitak od 9 milijardi dolara u Europi. Dakle, imali su slobodan pristup tržištu i propali, ili kako je njemački ministar vanjskih poslova rekao, američke tvrtke jednostavno bi trebale proizvoditi bolje aute.

Bloomberg zaključuje kako bi Trump umjesto udara na američke aute trebao pozvati Nijemce da režu poreze i pojačaju ulaganje, što bi kupce možda više potaknulo na kupnju američke robe. Međutim, i tu postoje granice, jer je teško da će Nijemci i s povišicom kupiti Ford, Jeep ili Buick.

Komentara 7

MO
matK.O.
21:34 26.05.2017.

znaju i ameri šta valja...pa neće kupiti jeep( čitaj fiat) ili chevrolet (čitaj opel)

ZG
zg223
19:15 26.05.2017.

? svi navedni americki auti kostaju max 30 tisuca eura.dok toliko stoji najjeftiniji bmw.znaci nije problem u cijeni nego nitko ne zeli americki auto...

Avatar burgos1948
burgos1948
09:52 27.05.2017.

Čekaj , Njemci su prošle godine kupili 6000 kom. Ford - Mustanga , auta koji se u cijelosti proizvodi u SAD- u . Pa ne bi Švabe kupovali bilo što . Novi Mustang je lijep auto , 6 , 8 cilindara , prava makinja . A to da su Švabe napuhani , zločesti i škrtice , to je istina .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije