Naslovnica Auti

Ni jednom divljaku još nije poništena vozačka dozvola!

Aktualni Zakon o sigurnosti prometa prema recidivistima je blaži od zakona iz 2004. godine.
17. kolovoza 2010. u 07:00 45 komentara 96 prikaza
policija
Foto: Arhiva VL

Od lipnja 2008. godine, od kada divlje vozače na našim cestama nastoji ukrotiti aktualni Zakon o sigurnosti prometa na cestama, ni jednom hrvatskom vozaču nije poništena vozačka dozvola! Čak ni recidivisti s više od 100 prekršajnih prijava još nisu morali trajno predati svoju vozačku dozvolu policiji i nisu morali opet sjesti u klupu autoškole kako bi pokušali ponovno položiti vozački ispit. Na ovom je polju zakonodavac, očito, napravio niz propusta, a divljim vozačima pomaže i hrvatsko sudstvo, koje tužbe i žalbe rješava puževom brzinom. Naime, osim što je zakon iz 2008. godine – u odnosu na onaj iz 2004. – osjetno zakomplicirao postupak poništavanja vozačke dozvole i tu mjeru učinio gotovo nedohvatljivom, ni negativni prekršajni bodovi neće sjesti na “račun” vozača dok god se o njegovoj krivnji odnosno žalbi ne očituje sud.

Bodovi traju dvije godine

Konkretno, da bi vozaču mogla biti poništena vozačka dozvola, on najprije mora u roku dvije godine skupiti devet bodova. Ovisno o prekršajima, nakon toga treba “odguliti” oduzimanje dozvole na devet, odnosno 12 mjeseci. Nakon što mu vrate dozvolu, ima pet godina da prikupi novih devet bodova, i tek tada mu se može poništiti dozvola, a on se poslati na ponovno polaganje vozačkog ispita, što može napraviti najranije dvije godine od poništenja dozvole. Ako se, dakako, vozač ne žali i time dobije na vremenu, a u međuvremenu mu se možda pokoji prekršajni bod poništi budući da se bodovi nakon dvije godine brišu iz evidencije.

Iz svega ovoga jasno je da je zakonom iz 2008. zakonodavac išao na ruku vozačima koji isprobavaju brzinske limite svojih automobila, koji ne poštuju crveno svjetlo na semaforu ni prednost prolaska drugog vozača, koji voze pijani i drogirani i odbijaju testiranje na alkohol i droge. Uz minimalnu pismenost, oni mogu pisati žalbe Visokome prekršajnom sudu Republike Hrvatske i dodatno se osigurati da im, kojim slučajem, bodovi ipak ne sjednu na vozačku dozvolu.

Bez odredbi o ponovnom polaganju

No, kad bi se to nekim čudom i dogodilo, kada bismo od 2008. godine dobili svojeg prvog vozača koji mora ponovno polagati vozački ispit, on bi na popravni ispit morao – prema kompromisnom rješenju. Naime, zakonodavac je prilikom ublažavanja uvjeta za poništavanje dozvole propustio precizirati kako i gdje će ponavljači polagati vozački ispit. Trebaju li ponovno polagati i ispit vožnje i prve pomoći ili samo onaj iz prometnih pravila? U nedostatku posebnih odredbi o ponovnom polaganju vozačkog ispita – odgovaraju nam iz Ministarstva unutarnjih poslova – osobe koje će ponovno polagati vozački ispit, to će učiniti pod jednakim uvjetima, na istom mjestu i uz istu cijenu kao i osobe koje prvi put polažu vozački ispit.

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Glina74
  Glina74:

  Hal-Halo zakon ima rupa nema problema treba samo preuzeti Njemački zakon i u roku 4 tijedna ode vozačka imam iskustvo. samo jednom prešao preko crvenog svijetla i ošla dozvola za mijesec dan a ti se onada žali ćaći da je ... prikaži još! je jebao mater koliko hočeš dozvola je otišla , ja sam se žalo čak uzeo advokata ali kada pređeš preko crvenog nemaš nikakove šanse tako isto ako prekoračiš brzinu više od 30 km i BASTA

 • bosanaco:

  bolestan zakon, a \"fini\" ljudi koji imaju pratnju osmislili ozakonili, pa ako neko malo i pretjera pošalji ga u Švicu na \"školovanje\" jer je iz ugledne obitelji. sjetimo se gradonačelnika zg jedan gosp da ne lanem.....................................................

 • -obrisani-:

  a ovo se odnosi na radimira čačića