Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Nemirna djeca vozačima najviše odvlače pozornost

Odvratite li pogled na dvije sekunde, bez gledanja ćete prijeći 28 metara
15. ožujka 2014. u 10:01 0 komentara 516 prikaza
ometanje
Foto: Kristina Franić

Djeca u automobilu zasjela su na sam vrh popisa elemenata koji vozača ometaju u vožnji. Pokazalo je to najnovije istraživanje koje su na uzorku od oko 1500 vozača provele britanske institucije IAM i Vision Critical. Čak 29 ispitanih vozača kaže, naime, da im vlastita djeca najviše odvlače pažnju od prometne situacije na koju bi trebali biti usmjereni.

Internet za volanom

Djecu tijekom vožnje stoga treba zainteresirati za neke tihe aktivnosti, pa neće bez stvarne potrebe uznemiravati vozača. No, mališani koji pažnju i trebaju dobiti - ali u sigurnoj dozi i izvedbi, po mogućnosti od suvozača, ako je u automobilu - nisu jedini ‘ometači’. Užurbani stil života i neprestana potreba za multitaskingom također uzima danak sigurnosti. Od ispitanih vozača, njih 24 posto priznalo je kako dozvoljavaju da im pažnju tijekom vožnje krade uporaba mobilnog telefona. Još 10 posto vozača dok vozi zabavlja se ispisivanjem SMS poruka i provjeravanjem statusa na društvenim mrežama. Ove radnje ometaju vožnju čak 23 posto mlađih vozača, u dobi od 18 do 24 godine.

Ostale radnje koje najviše odvlače pažnju vozača su mijenjanje radio postaje (27 posto), savjeti suputnika vezani za vožnju (26 posto), satelitska navigacija (15 posto), atraktivni pješaci, vozači ili putnici (14%). U posljednoj se kategoriji odgovori bitno razlikuju ovisno o spolu ispitanika. Naime, gotovo četvrtina ispitanih muškaraca (23 posto) priznaje da ih ometaju atraktivni ljudi. S druge strane, takvu vrstu ometanja priznalo je tek tri posto ispitanih žena.

poledica Sutra opet snijeg Vozači, oprez! Pada ledena kiša. U Komiži 15 stupnjeva u 7 h policija Šteta 10.000 kn Oprez, divljač na cestama! Pred tri auta istrčale srne, vozači ih nisu mogli izbjeći

Ometanja vozača u velikom mjeri uzrokuju prometne nesreće. U istom je istraživanju devet posto vozača izjavilo da su imali prometnu nesreću jer im je nešto odvratilo pažnju.

Niste svemogući

- Ljudi se zavaravaju kad misle da istovremeno mogu voziti i raditi neke druge stvari. Odvratite li pogled s ceste na samo dvije sekunde pri brzini od 50 km/h, praktički ćete slijepi prijeći oko 28 metara - rekao je Simon Best, izvršni direktor IAM-a. Svi vozači s vremenom razviju neke loše navike. Ometanje pažnje tijekom vožnje treba svesti na minimum, a usmjeravanje pažnje na vožnju vještina je koju treba neprestano usavršavati, ističu stručnjaci.

Zaustavite se, pa smirite djecu

Djecu treba zabaviti. Pokažite im igre u kojima vozač neće sudjelovati. Prijenosne igraće konzole ili DVD playeri također ih mogu zainteresirati, no neka koriste slušalice jer i zvuk crtanih filmova ili video igre ometa vozača. Tijekom dužeg putovanja opskrbite djecu hranom i pićem, kako vozača ne bi ometali česti zahtjevi sa stražnjeg sjedala. Ako se u autu nalazi druga odrasla osoba, neka ona pomogne djeci, kako bi se vozač koncentrirao na vožnju. Ako ste sami s djecom, ne okrećite se tijekom vožnje kako biste prekinuli svađu. Najprije se zaustavite na sigurnom mjestu. Računajte na češća zaustavljanja, po mogućnosti kod dječjeg igrališta ili parka.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.