Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
navigacija

Idete na put? Aplikacije za pametne telefone najisplativije su

navigacija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
17.08.2015.
u 18:00

Revoluciju su donijele aplikacije poput Google mapsa koje se ne plaćaju

Stariji vozači vjerojatno žale za tim vremenima, no činjenica je da gotovo više nitko, osim možda njih samih, ne prostire autokartu na poklopac motora kako bi odredio najbolju rutu do željene, a nepoznate destinacije.

Danas su sve informacije koje su vam potrebne za planiranje putovanja dostupne na velikim zaslonima usred središnjih konzola, na stalcima zalijepljenim za vjetrobransko staklo ili na dlanu. Sve što trebate učiniti je ukucati adresu, pričekati koji trenutak i putovanje vam je određeno ugodnim glasovnim naredbama koje će vas pravodobno upozoriti na svako skretanje i odvesti do cilja.

Detaljna i pouzdana

U usporedbi s modernim navigacijskim sustavima, planiranje putovanja autokartom djeluje arhaično, sporo i vrlo komplicirano...

Premda većina automobila na hrvatskim prometnicama, bilo starijih ili novih, nema ugrađen tvornički navigacijski sustav, to se polako mijenja. Razlog su sve veći zahtjevi kupaca za luksuznijom opremom, ali i rast kvalitete tih sustava uz usporedni pad njihovih cijena.

Takvi tvornički navigacijski sustavi, uostalom, najčešće su pouzdaniji, precizniji i praktičniji od bilo kojih drugih, ali još uvijek i skuplji.

Upravo stoga što većina automobila nema tvornički ugrađene navigacijske sustave, postoji vrlo razvijena i uspješna popratna industrija koja nudi prijenosna rješenja vozačima željnima bacanja starih papirnatih karata u smeće.

Proizvođači poput Garmina, primjerice, nude visokokvalitetne uređaje koji su posljednjih godina znatno napredovali. U njih su ugradili puno veću funkcionalnost i znatno poboljšali kartografiju.

Ali, sve su popularnije mnogo dostupnije mobilne aplikacije. Dobar su primjer same Google Maps, dostupne kao besplatna aplikacija za iOS i Android pametne telefone, koje su postale nevjerojatno detaljne, precizne i pouzdane.

Štoviše, toliko su dobre da mogu biti sasvim realna zamjena za bilo koji drugi uređaj na tržištu.

Njihova je mana, doduše, što donekle troše dragocjene megabajte i bateriju, pa ako ih često koristite, a pri ruci nemate punjač ili u mjesečnom paketu dovoljno MB-a, neće biti idealne za svakodnevnu upotrebu. Koju god od modernih navedenih opcija odabrali, ne možete pogriješiti.

Dio multimedije

Želite li uštedjeti, držite se mobilnih aplikacija; uređaji poput Garminovih odlično su rješenje ako imate više automobila u obiteljskom voznom parku, pa ga možete seliti iz jednog u drugi; tvornički navigacijski sustav najbolji je ako vam dubina džepa dopušta njegovo naručivanje, pogotovo jer je dio izrazito korisnih multimedijskih sustava u automobilima.

>> Autokarte odlaze u povijest - navigacijski uređaj već od 500 kn

>> Top 5 navigacijskih uređaja – dobar se može kupiti već za 700 kn

Komentara 4

ZU
Zuuule
19:03 17.08.2015.

Posati clanak o auto navigacijama u kojem od sve sile njih bude spomenuta jedino google maps uz obrazlozenje da trosi megabajte... Kakav idiotizam!? Pa sto onda nisi spomenuo iGo app? Navigon app i druge?! ...i da mi je visjeti navigacijuiju koja ne zahtjeva napajanje. Mislim ono ... Staviti ugradjenu auto navigaciju ispred mobilne ili one dedicated je totalna glupost. Mobilne aplikacije mape update-aju kvartalno, polugodisnje, neke cak i na mjesecnoj bazi. Dok ugradjenu auto navigaciju malo tko azurira. Po mome precjenjena glupost, a autor teksta nema pojma o zivotu ...

KM
KMJ
09:56 19.08.2015.

Znaci gledam oce objavit kakvu novu app od njih 10 koje su brutalne i lik spomene google maps? pa koji k si pisao clanak , otvori playstore na bilokojem android uređaju i upisi navigation, imas besplatnih 10etak vrhunskih što offlineline što online da rade... bezveze clanak

KR
kresimir75
10:40 19.08.2015.

Vec dugo nisam vidio ovako amaterski clanak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije