Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CITROËN CX

Nasljednik kultne ‘žabe’ nudio je prvi dizelski motor u limuzinama

Citroën CX
Foto: Citroën
11.09.2014.
u 15:04

Kao nasljednika modela DS Citroen je na pariškom salonu automobila u jesen 1974. godine predstavio model CX

Poznat po svojoj udobnosti, ergonomiji i ležanju na cesti, Citroen CX u godini svojeg lansiranja primio je nagradu za automobil godine, nagradu za sigurnost te nagradu za stil.

Ovu dvovolumensku limuzinu dugu 463 centimetra dizajnirao je Robert Opron i to je bila prva limuzina opremljena dizelskim motorom u povijesti Citroena.

Tim je modelom Citroen, godinu dana nakon velike naftne krize, osvojio tržište velikih europskih krstarica, nudeći alternativu benzinskim motorima. Posebna je pozornost posvećena aerodinamici automobila, pa i kratica imena CX označava koeficijent otpora zraka.

Godine 1975. na tržište je izašla njegova karavanska izvedba, a 1977. i sportska izvedba 2400 GTi s elektroničkim ubrizgavanjem, koja se tada smatrala najbržom na francuskim cestama. Od modela DS naslijedila je hidropneumatski ovjes konstantne visine, a od modela SM iz 1970. preuzrla je servoupravljač osjetljiv na brzinu.

U unutrašnjosti je dominiralo futurističo vozačko mjesto koje je nudilo veću praktičnost i pristup svim komandama bez ispuštanja upravljača iz ruku.

CX je bio pravi tržišni uspjeh i do 1991. je prodan u 1,2 milijuna primjeraka. Na tržištu ga je tada zamijenio model XM.

>> 30 godina od prvog koncepta Quasara

>> Najuspješniji Seat svih vremena slavi 30. rođendan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije