Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIJETE U AUTU

Dječje autosjedalice su jednokratne, evo kada ih obavezno trebate zamijeniti

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
24.02.2021.
u 09:27

Sjedalica se i nakon manjeg sudara može koristiti, ako su neoštećena vrata najbliža autosjedalici, ako se zračni jastuci nisu aktivirali, ako putnici u autu nisu ozlijeđeni i autom se možete odvesti s mjesta nesreće

O zamjeni dječje sjedalice obično razmišljamo u kontekstu prerastanja, odnosno vodeći računa o tome kada će dijete imati previše kilograma za aktualnu sjedalicu. No, autosjedalice su osmišljene kao jednokratan proizvod. Ne, naravno, u smislu da dijete jednom sjedne u sjedalicu, ali svakako da jedna sjedalica svoj posao obavi u jednom srednjem ili ozbiljnijem sudaru. Eventualno u više manjih, poput naleta manjom brzinom na vozilo zaustavljeno na semaforu.

Sjedalicu potom treba zamijeniti novom, čak i ako izgleda neoštećeno, jer na nju u trenutku sudara djeluju sile kao i na ukupnu konstrukciju vozila, te se na sjedalici stvaraju oku nevidljive mikropukotine. Pritom je svejedno sjedi li u trenutku sudara dijete u sjedalici ili ne - na sjedalicu prikopčanu za vozilo djeluju iste sile: sjedalica se pomiče naprijed, a istovremeno je zadržavaju kopče i pojas. Dodajmo tome da se u nesreći pojasevi rastegnu za 10-15 posto (kad je dijete u sjedalici) te da se kopča pojasa može oštetiti i jasno je da sjedalica koja je ‘preživjela’ srednje ozbiljnu nezgodu više nije najsigurnije mjesto za dijete, čak i kad nije vidljivo oštećena. Upravo u tome leži i rizik pri kupnji rabljene autosjedalice.

Dok oko zamjene sjedalice oštećene u većem sudaru većina vozača neće dvojiti, mnogi teže prihvaćaju da je sličan rezultat i kod sjedalice koja je prošla kroz više manjih nezgoda. Činjenica je da većina proizvođača navodi da sjedalicu treba zamijeniti nakon svake nezgode, pa bila ona i manja, no novije preporuke ipak idu za tim da jedna sjedalica može funkcionirati kroz nekoliko manjih nezgoda. Prije svega, što smatramo manjom nezgodom? Manja je nezgoda ona nakon koje se s mjesta nezgode možete odvesti svojim automobilom i u kojoj nitko u automobilu nije bio ozlijeđen.

Također, vrata automobila najbliža sjedalici trebala bi biti neoštećena, a niti jedan od zračnih jastuka ne bi se trebao aktivirati. Peti uvjet je da na sjedalici nema vidljivih oštećenja, dakle, bez pukotina, rastegnutih pojaseva, potrganih kopči i hvatišta, odlomljenih komadića plastike. Da bi sjedalica i dalje bila za upotrebu, mora ispuniti svih pet kriterija. Inače, obvezno osiguranje automobila pokriva i štetu na sjedalici, ali ako ona nije vidljiva na vlasniku vozila je da tu štetu dokaže.

VIDEO Bez struganja otopite led sa stakla u nekoliko sekundi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije