Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Nakon devet mjeseci pad registracija osobnih automobila 49,74%

volkswagen
13.10.2009.
u 11:20

Pogledamo li situaciju po segmentima, vidljivo je da su najviše pali furgoni i manji kamioni.

Čitavo vrijeme ove godine naveliko se priča o padu prodaje osobnih automobila. Ulaskom u posljednje tromjesečje situacija nije nimalo bajna. Prema podacima agencije Promocija plus, osobni su automobili pali 49,74 posto. Iako nije neka previše ohrabrujuća brojka, u segmentu lakih komercijalnih vozila situacija je ipak nešto bolja.

Pad je 48,29 posto. Tako je u istome razdoblju lani bilo 7144 registracija, dok ih je ove godine bilo samo 3694. I taj bi rezultat bio mnogo lošiji da nije bilo velike isporuke flotnih vozila za Hrvatske pošte. Navodno je riječ o više od 300 vozila, čija je kupnja dogovorena protekle godine, a s obzirom na to da se radi o Volkswagenovim vozilima, slobodno možemo zaključiti kako je HP spasio njemačkog proizvođača da zabilježi pad od samo 27 posto te istodobno osvoji vodeću poziciju.

Financijska podrška
Pad prodaje u ovom segmentu tumači se smanjenim investicijama brojnih tvrtki, a trošenje sredstava daleko se više kontrolira i u državnim poduzećima, koja su inače vrlo veliki kupci. Povrh toga, financijske institucije smanjile su plasmane novca na najmanju moguću razinu kako bi što više smanjile rizik iako se zna da vrlo dobro zarađuju u tom segmentu poslovanja.

Nakon vodećeg Volkswagena slijedi Citroën, koji ima pad 45 posto te ovogodišnji udio od 15,30 posto, a iza kojega su Renault i Peugeot. Trećeplasirani Renault, peti Fiat te iza njega Opel marke su koje su u prvih devet mjeseci ubilježile pad veći od 50 posto u odnosu prema istom razdoblju lani pa možemo zaključiti kako su i jedni od najvećih gubitnika.

Manji furgoni
I dalje najznačajniji segment, bez obzira na najveći pad u odnosu na lanjsku godinu, čine modeli furgona i manjih kamiona, koji sa 1697 primjeraka čine gotovo 46 posto ukupnog tržišta.

Najmanji je pak pad ubilježio dio koji se odnosi na gradske dostavnjake, a koji ove godine čine nešto više od 35 posto tržišta LKV-modela. Nadajmo se samo da se ova slika do kraja godine, ali i tijekom iduće neće pogoršati jer bez obzira na brojne analize mnogi pričaju kako nas prava kriza tek očekuje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije