Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Naknadna ugradnja dijelova i uređaja u vozila

Naknadna ugradnja dijelova i uređaja u vozila
Foto: Thinkstock
27.04.2018.
u 09:09

Jesu li preinake na vašem vozilu ispravne i ekološki prihvatljive?

Različite svakodnevne potrebe uzrok su prilagodbama vozila koje uključuju naknadnu ugradnju dijelova i uređaja. Izvedbe nadogradnji, pregradnji i dogradnji vozila, primjerice, mogu služiti da bi što lakše prevozili različita sredstva za svoje osnovne potrebe, različite vrste tereta, opreme i sl. Postoje nadogradnje koje služe kod građevinskih radova ili ih se koristi za različite vrste prijevoza robe te nadogradnje za posebne namjene (npr. vozila za vatrogasne potrebe, vozila hitne medicinske pomoći i sl.).

Sve preinake moraju biti takve da se vozilo može na siguran i ekološki prihvatljiv način uključiti u cestovni promet, stoga je potrebno pristupiti ispitivanju vozila s provjerom sukladnosti s različitim propisima i normama koji se primjenjuju na tom području.

Koje se preinake, dogradnje i promjene na vozilu moraju ispitati?

Osim već spomenute pregradnje vozila iz jedne vrste vozila u drugu, primjerice osobnog automobila u teretni i obratno, na ispitno se mjesto morate uputiti zbog pregradnje vozila u elektrovozilo, ako prenamjenjujete osobno u vozilo za autoškole (dvojne komande) ili ako ste ga prepravili kako bi vozilom mogle upravljati osobe s invaliditetom. Ugrađivali ste plinske instalacije? Ispitivanjem se utvrđuje sukladnost s propisima i pravilnost ugradnje uređaja i dijelova kako sigurnost ne bi bila ugrožena nekvalitetnim ugradnjama.

Ipak, najčešće dolazi do potrebe za ispitivanjem pojedinih uređaja, kao što su naknadna ugradnja i mijenjanje položaja uređaja za osvjetljavanje i signalizaciju, zamjena tipno odobrene svjetlosno signalne opreme s opremom drugog tipa i ugradnja dodatne svjetlosne opreme. Uređaji za odvod i ispuštanje ispušnih plinova te zamjena tipno odobrenih s opremom drugog, odobrenog, tipa također se moraju atestirati, a nemojte zaboraviti provjeriti i ispravnost i sigurnost vučne kuke.

Iako ih se najčešće mijenja zbog pretežito vizualnog dojma ili prilagodbe sportskoj vožnji, imajte na umu da je obavezno atestirati preinake ili naknadnu ugradnju branika ili spojlera odobrenog tipa, kao i promjenu pneumatika i naplataka s pneumaticima i naplatcima drugačijim od tipno odobrenih za predmetno vozilo. Dakako i ovi dijelovi utječu na sveukupnu ispravnost i sigurnost vozila, pa ne zanemarujte obavezu provjere.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije