Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita okoliša

Naknada za CO2 prema prijeđenim kilometrima

Foto: Boris Ščitar/Večernji list
22.05.2014.
u 08:32

Vrijeme za prilagodbu vjerojatno će potom tražiti tvrtke poput Centra za vozila Hrvatske, u čijem je vlasništvu većina stanica za tehnički pregled, zbog prilagođavanja softvera

Od jeseni bi na snazi trebala biti nova regulativa koja će utvrđivati naknade na emisije CO2 koje se plaćaju pri registraciji vozila. Ministarstvo zaštite okoliša ovih će dana pustiti u javnu raspravu novi prijedlog uredbe, a očekuje se da će nakon jednomjesečne javne rasprave prijedlog ići na Vladu.

Vrijeme za prilagodbu vjerojatno će potom tražiti tvrtke poput Centra za vozila Hrvatske, u čijem je vlasništvu većina stanica za tehnički pregled, zbog prilagođavanja softvera. Procjenjuje se da će prema novom obračunu 52 posto vlasnika automobila plaćati manje naknade, a koje su sada gotovo jednake za sva osobna vozila i prosječno su oko 90 kuna. Intencija je Ministarstva da utvrdi pravedniji način naplate posebne naknade za okoliš za vozila na motorni pogon.

– Naknada će se obračunavati sukladno stvarnoj razini onečišćenja – tko više onečišćuje, više i plaća. Novi obračun temeljit će se na emisiji ugljikova dioksida i broju prijeđenih kilometara, što dosad nije bio slučaj i zbog čega su i mali i veliki zagađivači plaćali gotovo isto. Naknada se dosad obračunavala prema kategoriji vozila, vrsti i snazi motora, starosti vozila – kažu u MZOIP-u. Novi izračun odnosit će se na vozila kategorije M1 (osobna vozila do najviše osam sjedala), koja čine 76% broja registriranih vozila u RH. Iz Ministarstva ističu da se nije diralo u ekološke naknade za gospodarska vozila jer se nije željelo dodatno pogoršavati tržišnu poziciju prijevoznika. U idućem razdoblju trebala bi biti donesena i uredba koja će regulirati dodatne povlastice za vlasnike plinskih, električnih i hibridnih vozila.

>> Zbog subvencija u Hrvatskoj se prvi put javio interes za elektromobilima

Komentara 11

NT
nije_to_samobor
09:00 22.05.2014.

Opa, kaže se zarada "skidačima kilometara"!!

DU
Deleted user
12:20 22.05.2014.

Bit će opet posla za Ustavni sud... Zašto bi neki plaćali po kilometru a drugi bili izuzeti.. Dosta više te deračine građana, makar dok se nitko ne buni ima logike ga oderat do kože...

RI
ribelle
14:37 22.05.2014.

Cudi me kako nisu dosli na ideju da ukinu tehnicki pregled.. Jel, ako vec idemo po europskoj praksi, onda je to prvo sto treba napraviti. Jer, zemlje europe, kojoj toliko tezimo, nemaju tehnicki pregled kao mi, ne moraju davati novce svake godine kao mi.. Ali, naravno, to bas i ne odgovara hrvatskoj eliti i centru za vozila - koja je jedna od najgorih institucija u drzavi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije