Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

Najnapredniji Seat svih vremena i kao hibrid je naglašeno dinamičan

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
26.08.2020.
u 11:53

Motor je žustar, mjenjač brz, podvozje podešeno za dinamičniju vožnju. Oznaka blagog hibrida kod Leona znači da potentnom benzincu u pomoć priskače 48-voltni elektromotor

Nova generacija Seat Leona najnapredniji je model koji je ikada sišao s proizvodnih traka ovog španjolskog proizvođača, koji djeluje unutar Volkswagen grupacije. Novi Leon stoji od 148.615 kuna - ako je u pitanju početna 1,0 EcoTSI Style izvedba od 110 konja - a testni je primjerak stigao u blagohibridnoj varijanti 1,5 EcoTSI mHEV u kojoj je 150 konjskih snaga upregnuto 7-stupanjskim DSG automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Oznaka blagog hibrida znači da potentnom benzincu u pomoć priskače 48-voltni elektromotor, a sve je to začinjeno najbogatijom FR razinom opreme. Cijena mu je stoga 204.315 kn, odnosno 252.381 kn s dodatnom opremom.

U odnosu na prethodnu generaciju, na novom je Seat Leonu uočljiv veliki dizajnerski odmak, a značajan je napredak postignut i u tehnološkom smislu. Leon četvrte generacije osjetno se izdužio, a veći mu je i razmak među osovinama. Hatchback je sada dug 436,8 cm (+8,6 cm), a međuosovinski razmak iznosi 268,6 cm, što je pet cm više nego dosad. U prtljažnik prima 380 litara.
Unutrašnjost je moderno uređena, s naglaskom na dinamiku.

Sportski profilirana sjedala ugodna su i dobro podupiru tijelo. Multifunkcijsko kolo upravljača lijepo leži u rukama, a upravljač je direktan. Ručica mjenjača jedva da se može nazvati ručicom, izgleda futuristički, a DSG stupnjeve prijenosa izmjenjuje brzo i neprimjetno. Instrumentna ploča je digitalna i lako čitljiva. Umjesto prekidača za paljenje svjetala i maglenki nalazimo dodirne otoke. Sve ostale bitne funkcije objedinjene su na centralnom 10-inčnom dodirnom zaslonu.

Nova generacija španjolskog kompakta diči se i novom razinom povezivosti, brojnim sustavima potpore za vozača, uzornom dinamičnošću. Donosi brojna praktična i moderna rješenja, atraktivne detalje, ali i niz inovativnih tehnologija. Novi Leon prvi je potpuno povezani automobil marke Seat te sadrži povezivost unutar i izvan automobila (internetsku navigaciju, funkcije i usluge), uključujući sustav Full Link sa značajkama kao što su Android Auto i bežični CarPlay. Novi Leon je i najsigurniji Seat ikad. Testni primjerak među ostalim je stavkama s popisa dodatne opreme imao i Safe & Driving Paket L.

On obuhvaća adaptivni tempomat s prediktivnom automatskom regulacijom razmaka, automatsko paljenje i gašenje dugih svjetala, prepoznavanje prometnih znakova, pomoć pri promjeni vozne trake, pomoć pri izlasku iz auta (upozorava na nadolazeći promet, bicikliste i pješake te daje zvučni signal ako bi otvaranje vrata moglo prouzročiti nezgodu), pomoć pri izlasku s parkirnog mjesta. Leon je već serijski, od početne razine, dobro opremljen te ima sve što je vozaču i njegovim putnicima potrebno.

FR razina opreme stvorena je da ugodi na najvišoj razini, a isprobani blagohibridni benzinac od 150 konja dobro se uklopio u čitavu sliku. Žustar je, dobrog odziva na gas i umjerene potrošnje. Dovoljno snage isporučuje već od niskih okretaja, ali puni potencijal ipak pokaže tek u višima, kad je - u kombinaciji s odličnim podvozjem - raspoložen za dinamičnu vožnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije