Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za upravljačem

Najčešće ginu sami vozači i to na ravnom dijelu prometnice

Prometna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.04.2010.
u 10:20

Hrvatski vozači ignoriraju moć jurećeg vlaka pa su se lani s lokomotivom sudarila 33.

Vozači najčešće ubiju sebe, a tek potom putnike u vozilu pa pješake. Može se to iščitati iz službenih statistika Ministarstva unutarnjih poslova za 2009. godinu. Brojke tako opovrgavaju naivno uvjerenje opasnih vozača da nisu baš oni predodređeni za nesreću, kao i dojam onih pažljivijih kako uvijek stradaju, ni krivi ni dužni, putnici u automobilu. Dakle, prvenstveno ginu vozači - kako oni koji su nezgodu skrivili, tako i oni koji su se u njoj našli igrom sudbine. Lani je 305 vozača poginulo (i 140 putnika, od čega 14 djece), dok ih je 13.172 ozlijeđeno (i 6572 putnika, od čega je 69 djece teško, a 788 djece lakše).

Brzina na ravnoj cesti

Ravni dio ceste za naše se vozače lani pokazao najkobnijim. Upravo se na takvom tipu ceste, naime, dogodilo najviše prometnih nesreća - 20.176. Na drugom su mjestu ove top-ljestvice zavoji sa 9809 nesreća. Scenarij nije teško zamisliti: ravna cesta potakne vozača da jače pritisne papučicu gasa, a prebrza vožnja lako odvede u nesreću, ili još na ravnom dijelu ceste, ili na prvom zavoju.

Pogledamo li samo križanja, Hrvate su najviše mučila T-križanja, na kojima su se sudarili 6681 put. Nisu se snašli ni na četverokrakim križanjima, na kojima je bilo 5864 nezgoda. Iznenađuje što je na kružnim tokovima - koje mnogi vozači ne vole upravo stoga što se kroz njih ne znaju provesti - zabilježeno samo 410 nezgoda. Prometnih nesreća nisu pošteđeni ni mostovi i tuneli, lokacije na kojima se traži jači oprez vozača. Na mostovima je zabilježeno 128, a u tunelima 102 nezgode.

Kvar - uzrok nesreće

Lani su se naši vozači rjeđe našli u okršaju s kakvom životinjom, ali su češće gledali lokomotivi u oči. S vlakom su se sudarila 33 vozača, koja su tako unesrećila sebe i putnike - 11 ih je poginulo, a 35 ozlijeđeno. To je porast od 32 posto, u odnosu na 2008. godinu, kada je u okvirima nesreća s nastradalim osobama zabilježeno 25 sudara s vlakom. Na životinju su 2008. naletjela 73 automobila u kojima je bilo ozlijeđenih, da bi lani taj broj pao na 42.

No, nisu lani vozači bili isključivi krivci. Naime, iznenadan kvar na vitalnom dijelu vozila kao uzrok prometne nezgode zabilježen je 19 puta, a jednu je osobu stajao života. Ozlijeđeno ih je 26, zbog istog razloga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije