Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

MUP: Oprezno vozite! Kazna za vožnju bez zimske opreme i do 15.000 kuna

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila Oružanih snaga RH
26. veljače 2018. u 15:19 9 komentara 2389 prikaza
Zagreb: Snijeg i vjetar uz niske temperature u gradu
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) upozorava vozače da je upravljanje vozilima po zimskim uvjetima otežano pa im preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom i obavezno korištenje zimske opreme, objavljeno je u ponedjeljak na MUP-ovim internetskim stranicama.

Gornje Jelenje: prometna nesreća između kamiona i autobusa 28 ozlijeđenih Vozači nakon teške nesreće izvan životne opasnosti: 'Bilo je strašno vidjeti'

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu, naglašava MUP.

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila Oružanih snaga RH.

Zagreb: Snijeg i vjetar uz niske temperature u gradu
1 / 19
Gornje Jelenje: prometna nesreća između kamiona i autobusa

Pravna ili fizička osoba obrtnik koja naredi ili dopusti da se u prometu koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Istom kaznom za taj prekršaj kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, podsjeća MUP.

Novčanom kaznom od 700 kuna kaznit će se vozač ako upravlja vozilom bez propisne zimske opreme.

Za vrijeme većih snježnih padavina MUP savjetuje vozačima da za odlazak na posao i druge obaveze u gradu koriste vozila javnog gradskog prijevoza, a bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu (manju) uvijek drže u vozilu.

Zagreb: Snijeg i vjetar uz niske temperature u gradu
1 / 17
Zimska idila na Plitvicama

Prije polaska na put moraju obavezno očistiti vozilo od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju "mrtve kutove"), provjere ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, te promijene istrošene metlice brisača.

Prilikom polaska na duži put neka gorivom potpuno napune rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopune rezervoar i izbjegavajte vožnju na rezervi.

Prilikom opremanja vozila zimskim pneumaticima (oznaka M + S), MUP naglašava zakonsku obavezu korištenja takvih pneumatika na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimski pneumatici samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan, ističe MUP na svojim internetskim stranicama.

Zagreb: Zbog niskih temperatura na tržnici Dolac tek poneki prodavač Hladnoća Nesvakidašnji prizor na zagrebačkom Dolcu LEDENI VAL Zbog jakog vjetra na Zavižanu osjet hladnoće -43 º C, zaledilo se more u Tisnom Ilustracija Poljska Tijekom vikenda osmero mrtvih od hladnoće
Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • Deleted user:

  Kazna, kazna, kazna, i opet kazna. Drzava u kojoj se sve kaznjava osim lopina is HDZ-a. Samo bi nekoga kaznili. Zivotinje, niste dostojni nazivati se ljudima. Da povratim.

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Ne razumijem taj dio " Izuzev vozila Oružanih snaga RH ".

 • Rex:

  A nisu napisali kolika je kazna za pravnu i fizicku osobu u pravnoj ako kolnik nije ociscen i posipsn sipinom..........a dodje do prometne nezgode.........to valjda ne prakticiraju prometni policajci