Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Mobitel bi do 2015. mogao postati vodeći uzrok nesreća

U Hrvatskoj je ove godine zbog uporabe mobitela prijavljeno 57 posto vozača više nego lani
31. srpnja 2014. u 10:05 1 komentara 268 prikaza
telefoniranje
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Skretanje pažnje s ceste na mobilni telefon do iduće će godine postati ozbiljniji ubojica na cestama čak i od alkohola! Ta tvrdnja, upozoravaju aktivisti koji se bore za sigurnije prometovanje, vrijedi za Veliku Britaniju.

Svaki treći telefonira

No, osvrnemo li se oko sebe, prema vozačima na našim cestama, vidjet ćemo da ni u Hrvatskoj situacija nije bezazlena. Gotovo svaki treći vozač ili vozačica vozi držeći mobitel na uhu. Neki tijekom vožnje odgovaraju na SMS poruke ili provjeravaju status na društvenim mrežama. Dok to rade, pažnja im skreće s vožnje i situacije na cesti, a prema mobitelu nerijetko usmjeravaju i pogled.

U Hrvatskoj se upotreba mobitela kao okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći (još) ne evidentira u službenim statistikama MUP-a, pa je teško reći koliko je od 14.399 prometnih nesreća koje su se u prvih šest mjeseci ove godine dogodile na našim cestama kumovao mobitel. No, u istom je razdoblju čak 21.198 vozača prijavljeno zbog korištenja mobitela tijekom vožnje, što je povećanje od čak 57 posto u odnosu na jednako razdoblje prethodne godine. Kazna za upotrebu mobitela tijekom vožnje u Hrvatskoj iznosi 500 kuna. U Velikoj Britaniji kazna za isto (ne)djelo iznosi 100 funti (uz tri kaznena boda), odnosno 962 kn i ministar prometa Patrick McLoughlin predložio je da se ona udvostruči. Pojavila se i ideja da se onome koga se uhvati kako tijekom vožnje piše poruku zabrani vožnja na godinu dana.

mobitel STATISTIKA Vozimo sve brže i bezobzirnije, bez pojasa i s mobitelom na uhu EuroNCAP EURONCAP Čak četiri auta ocijenjena sa samo tri zvjezdice

Ne gledaju cestu

Dok neki od tih prijedloga ne zaživi, Britanci zbrajaju nesreće uzrokovane ometanjem unutar vozila, među koje se ubraja i mobitel. Izvještaji iz čak 378 nesreća iz 2012. među uzrocima izričito navode upotrebu mobilnog telefona. U njima je 548 osoba ozlijeđeno, a 17 ih je poginulo.

No, problem je još veći, jer su mnoge nesreće koje je vozač skrivio s mobitelom u ruci u statistikama svrstane pod ‘ometanje u vozilu’. Takvih je nesreća bilo 9012, sa 196 poginulih od 2010. i 2012.. Kad se tim brojkama pribroje one iz prethodne godine, u nesrećama uzrokovanih uporabom mobitela poginulo je 27 osoba manje nego u nesrećama koje su skrivili pijani vozači. Upravo iz toga proizlazi bojazan Britanaca da se alkoholu u prometu pridružuje nova pošast.

Telefonirate li dok vozite?

  • Da 28,89%
  • Ne 51,11%
  • Samo ponekad 20,00%

Najskloniji su uporabi mobitela vozači u dobi od 18 do 25 godina

Istraživanja pokazuju da se od 2009. do 2012. udvostručio broj vozača koji tijekom vožnje često koriste mobitel. Tome su najskloniji vozači u dobi od 18 do 25 godina, a upravo ta dobna skupina čest je sudionik prometnih nesreća

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Fenomen27:

    šta u anketi znači 'samo ponekad'? da telefoniram samo kad moram nekoga nazvati i kad telefon zazvoni? pa nitko ne telefonira svaki put cijelo vrijeme za vrijeme vožnje hahahhahahah