Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINSKI RAT

Mercedes protjeran iz Francuske zbog starih hladnjaka

mercedes
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.08.2013.
u 17:03

Čeka se njemački odgovor: Kancelarka Angela Merkel još nije komentirala francusku odluku

Francuska je zabranila prodaju nekih modela mercedesa jer koriste hladnjake koji onečišćuju okoliš, što bi moglo izazvati trgovinski rat s Njemačkom. Francuzi su o svemu obavijestili Europsku komisiju, izvršno tijelo EU, pozivajući se na mogućnost donošenja jednostrane odluke o blokiranju slobodnog protoka roba.

Time je zabranjena prodaja mercedesa klase A, B i CLA jer se u njihovim klimatizacijskim uređajima koriste hladnjaci zbog kojih vozila ispuštaju previše štetnih plinova. Komisija bi se trebala očitovati u rujnu, a Njemačka u iduća dva tjedna.

Daimler, u čijem je vlasništvu Mercedes Benz, još koristi starije hladnjake tipa R134a. Od siječnja pravila u EU zahtijevaju korištenje novog tipa R1234yf. U Njemačkoj je Daimler dobio prijelazno razdoblje od šest mjeseci za korištenje starog modela te tvrdi da su vozila zabranjena u Francuskoj proizvedena tijekom tog razdoblja. Zastupnik Mercedesa u Francuskoj Oussama Kaddoura napominje da su mnogi klijenti htjeli tim vozilima ići na godišnji odmor te kaže:

– Trudim se zaštititi Mercedesov imidž u Francuskoj i pronaći rješenja za klijente. No što ako se ovo nastavi? Pa ne mogu posuditi 400 automobila!

>> Mercedes S 63 AMG: Samo 3,49 kg po konjskoj snazi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije