Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMETNI PREKRŠAJI

Manje griješimo, ali više pijemo, telefoniramo i vozimo kroz crveno

promet, gužve (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
07.08.2013.
u 10:39

Broj vozača koji su vozili u vrijeme dok im je vozačka dozvola bila oduzeta povećao se za čak 260 posto

Manje prometnih prekršaja nego protekle godine naši su vozači napravili u prvom polugodištu ove - prometni su policajci napisali šest posto odnosno 21.383 prekršajna naloga manje. Proizlazi to iz statistike MUP-a te iz analize ORYX Asistencije. Jesu li hrvatski vozači postali savjesniji ili se manje voze jer nemaju novca ni za auto ni za gorivo ili su im, pak, plavci ažurnošću utjerali strah u kosti, teško je reći. No, manje prekršaja i manje nesreća svakako su dobre vijesti.

Manje prebrzih vozača

Ono što manje veseli činjenica je da ne odustajemo od sjedanja za upravljač pod utjecajem alkohola, od telefoniranja tijekom vožnje (deset posto više prekršaja), od prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu. Ignoriramo činjenicu da pješak na pješačkom prijelazu ima prednost pred vozilom koje nailazi. Drastično se povećao broj vozača koji su se drznuli voziti u vrijeme kad im je vozačka dozvola bila oduzeta. U prvih šest mjeseci prošle godine takvih je uhvaćeno 866, a ove godine čak 2259. To je povećanje za čak 260 posto! Prebrzih je bilo 87.424 (19.228 manje nego lani), pijanih za volanom čak 19.743 (2,8 posto više nego lani).

U promatranom se razdoblju dogodilo 16.090 prometnih nesreća u kojima je poginulo 139 osoba, a još ih je 6576 ozlijeđeno.

Poginulo petero djece

Najkobnije nesreće one su u kojima se vozila u pokretu sudare, a slijede izlijetanja vozila s ceste. Među okolnostima koje su prethodile prometnim nesrećama brojnošću se izdvaja brzina neprimjerena uvjetima, no to je klasifikacija koja se gotovo uvijek može primijeniti, pa ju isto tako u mnogim slučajevima smatramo dvojbenom. Na drugom mjestu po učestalosti nepoštivanje je prednosti prolaza. U prvom polugodištu 2013. petero je djece u prometu izgubilo život. Lani ih je u istom razdoblju poginulo troje. Roditelji i dalje ne žele prihvatiti činjenicu da dijete u automobilu nije zaštićeno ako nije ispravno vezano u odgovarajućoj dječjoj sjedalici. Ove su godine još 64 djeteta teže i 367 lakše ozlijeđena u prometu.

>> Rekorder: U 15 dana nagomilao čak 170 prometnih prekršaja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije