Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetla za maglu

Maglenke koristite samo kad je to doista potrebno

magla
Foto: Bernd W/DPA/PIXSELL
1/2
01.12.2017.
u 10:24

Svjetla za maglu mogu biti dobrodošla pomoć u uvjetima 
slabe vidljivosti ili noćna mora za ostale vozače

S dolaskom hladnijih dana. jesenska jutra sve češće znaju osvanuti prekrivena maglom koja, u najmanju ruku, može predstavljati izazov za sve sudionike u prometu, ali ponekad i stvarnu potencijalnu opasnost za ljudske živote i imovinu. Vozači koji u svojim osobnim automobilima imaju svjetla za maglu u tim će ih trenucima aktivirati i time si olakšati život na cesti. Stražnja će ih svjetla učiniti uočljivijima za ostale vozače, a prednja će im pomoći i da si možda malo bolje osvijetle prostor neposredno ispred automobila.

U uvjetima vrlo slabe vidljivosti i doista guste magle, kako to dobro znaju iskusni vozači, neće mnogo pomoći ni najbolje maglenke te je u tom slučaju najbolje, ako je ikako moguće, stati na sigurno mjesto i pričekati da se magla bar malo raziđe, a uvjeti na cesti poboljšaju. Jer, protiv prirode se ponekad jednostavno ne može. Iskusni vozači, nadalje, znaju da se maglenke u pravilu koriste izvan naseljenog mjesta, i to ne samo zato što ondje od njih ima najviše koristi, nego i zato da ne bi ometale druge sudionike u prometu.

Posebno se to, dakako, odnosi na stražnja svjetla za maglu koja vam u gustoj magli na autocesti, primjerice, doista mogu spasiti život, ali u uvjetima normalne ili tek minimalno smanjene vidljivosti zasljepljujuće su snažna te izrazito smetaju vozačima iza vas. Ako ih koristite, imajte na umu da ih morate ugasiti čim se magla raziđe odnosno ako se u vožnji formira kolona.

Korištenje maglenki, uostalom, jasno je definirano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama koji u članku 108 jasno kaže da “po magli vozač vozila na motorni pogon mora na vozilu imati upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istovremeno”. Nadalje, propisano je da se stražnja svjetla za maglu smiju upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti. Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani crvene boje, a novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama. Dakle, vodite računa o korištenju maglenki – zbog sigurnosti svih sudionika u prometu, ali i zbog vašeg novčanika.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar ivo587
ivo587
11:10 01.12.2017.

Najbolje su mi budaletine koje svijetle zadnjom maglenkom jučer u centru zg-a, vidim ja tebe i bez maglenke, pa i čak bez upaljenih svjetala, nisam ćorav, da jesam ne bi imao vozačku.

Avatar dras32
dras32
10:49 01.12.2017.

Ne znam gdje je policija za takve slucajeve, mogli bi fino popunit drzavni proracun jer ima hrpa kretena koji voze sa upaljenim maglenkama kad nema ni m od magle, nek oni vide a sto zasljepljuju vozace koji im dolaze nasuprot, nema veze. Tip vozaca Pale sam na svijetu.

HR
hrxxx111
11:40 02.12.2017.

U zg svaki drugi ima upaljene maglenke. Zanimljiva voznja bude kad kisa padne. To sto im jedno kratko i pozicija ne rade im bas i ne smeta puno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije