Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROŠARINE NA AUTE

Luksuzne ipak 'opalili', poskupljuju i jeftiniji

Jeep
Foto: Jeep
01.12.2016.
u 07:00

Vlada ipak dodatno oporezuje aute skuplje od 300.000 kuna, dok jeftiniji auti, pa čak i mali zagađivači, i dalje uglavnom poskupljuju

Pod pritiskom javnosti i upozorenja da se novim trošarinama na automobile koje će stupiti na snagu od Nove godine pogoduje bogatima, o kojima je prvi pisao Večernji list, Vlada je u konačnom prijedlogu Zakona o posebnom porezu na motorna vozila odlučila dodatno oporezovati luksuzna vozila, čija je prodajna cijena s PDV-om viša od 300 tisuća kuna.

U obrazloženju kažu da navedena vozila ulaze u kategoriju luksuznih i da je primjereno da se i više oporezuju, čime će se otkloniti prigovor da bi skupa vozila izmjenama zakona bila u konačnici nešto niže oporezovana u odnosu na postojeće stanje. Najviše će tako poskupjeti auti skuplji od 600.000 kuna koji će se prema cijeni sada oporezovati po stopi od 30%, a ne po 14% kao do sada. Primjerice, Jeep Grand Cherokee 3,0 V6 CRD Overland, koji je sada stajao 665.122 kune, poskupjet će na 735.285 kn.

Ali, izmjene se ne odnose na dio trošarina koji se obračunava prema ispuhu CO2 pa će velika većina jeftinijih auta, čak i onih koji vrlo malo zagađuju, poskupjeti. Primjerice, najjeftiniji auto na našem tržištu Dacia Sandero umjesto 59.200 stajat će 67.550,27 kuna.

>> Od Nove godine uvode se promjene u plaćanju poreza na auto

>> Usporedba s Hrvatskom: U Sloveniji je Golf jeftiniji 8000 kuna, a u Danskoj dvostruko skuplji

Komentara 30

M2
mars 2001
07:26 01.12.2016.

Ok...sad na brzinu prodat cu e klasu i kupit daciu sandero dok nije poskupila....

LF
loris.fiuman
08:13 01.12.2016.

Pljackasi na djrlu , umjesto da smanje trosarinu na jeftinija vozila pa i ona pojeftine rjesenje je svima skuplje . Sada su Hrvati sretni , a i novinari su s olaksanjem primili vijest da je Vlada ipak poslusala "narod" . To rade oni ljudi koji su predizborno obecavalu da nece dizati poreze , u poslovnom svijetu to se zove prijevara i kažnjivo je po Zakonu .

IM
Immanuell
08:27 01.12.2016.

One što su izglasali ovu glupost od oporezivanja rado bih podvrgao psihijatrijskom vještačenju. U ovom trenutku ovakve bedastoće izglasavati mogu samo naši na položajima, možda još pokoja skupina u svijetu. Svi ostali se ipak ponašaju u skladu s logikom. Nevjerojatno da netko može ovako šta provući kroz glasovanje, u trendu ekološke osviještenosti, te u vrijeme kad dobro znamo koliko su rijetki kupci novih automobila koji zadovoljavaju euro norme 5 i 6. Poskupjeli su i auti niže kategorije...... Nemam riječi, ljudska pohlepa i glupost su nemjerljivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije