Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Ljuti građani mogli bi doći na svoje: U Njemačkoj 'pada' milijun prometnih kazni?

Storniranje kazni najavila je većina saveznih država osim Tiringije i Bremena.
11. srpnja 2020. u 19:51 4 komentara 23660 prikaza
Njemačka policija
Foto: DPA/PIXSELL

Gotovo milijun kazni vezanih za prometne prekršaje u Njemačkoj mogle bi 'pasti' zbog proceduralne greške. Prema zakonu, uredba o strožim kaznama morala se u svakoj stavci pozivati na osnovni Zakon o sigurnosti prometa.

Prometna policija - ilustracija STROŽA PRAVILA Prvi rezultati pooštrenog zakona: U pet mjeseci ukinuli 139 vozačkih dozvola

Međutim, kako piše Revija HAK, u Uredbi nije citiran dio Zakona koji se odnosi na privremenu zabranu vožnje. Zbog toga se ona smatra nelegalnom, a sve su izrečen kazne upitne.

Tako priča o novim, značajno oštrijim, kaznama u Njemačkoj postaje sve zanimljivija. One su na snazi od 27. travnja, a sam ministar prometa Andreas Scheuer prvo ih je slavodobitno najavio da bi, nakon velikog pritiska javnosti, 'okrenuo ploču' i počeo govoriti protiv njih. Građani su bili posebno ljuti zbog stroge odredbe o oduzimanju vozačke dozvole.

Storniranje kazni najavila je većina saveznih država osim Tiringije i Bremena.

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • nečešrazbojniče:

    Treba im netko objasniti. Ukoliko se kazna ne može povezati niti s jednim zakonom o prekršaju uvijek ostaje Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

  • ares2020:

    Da je takva situacija u Hrvatskoj ni jjedna takva kazna na nekom od prekršajnih sudova ne bi pala. Smiješno je sudom zvati nešto što u cca 95% posto svojih presuda presudi u korist tužitelja (a tako je kod hrvatskih prekršajnih sudova).