Naslovnica Auti Automobili

Evo kako izbjeći mučninu u vožnji

Prosječan putnik koji gleda u ekran mučninu će osjetiti nakon deset minuta vožnje, a loše strane kretanja još su izraženije na stražnjoj klupi
15. srpnja 2017. u 22:51 0 komentara 2963 prikaza
mučnina
Foto: Thinkstock

Mama, tata, loše mi je... Ovu rečenicu ni u kontroliranim uvjetima vlastitog doma ne želimo čuti, a još je gore kad dijete to procijedi sa stražnjeg sjedala automobila. Ušli smo, naime, u sezonu učestalijih putovanja, a nju karakterizira i bolest kretanja odnosno mučnina koju mnogi osjećaju u vožnji.

Mučnina u vožnji, putovanje neki su 'imuniji' Zašto vam je mučno u vožnji? Vaš mozak 'misli' da je otrovan

Gledati cestu ispred auta

Problem je tim veći ako mučnine tijekom vožnje automobilom osjećaju djeca, jer ona moraju sjediti na stražnjem sjedalu, dakle tamo gdje se najviše osjećaju posljedice stani-kreni ritma vožnje i zavojitih prometnica. Također, mučninu u vožnji potiče i pogoršava kad je glava spuštena jer putnik igra videoigre ili gleda film, a upravo to djeca i mladi često rade kako bi im vrijeme tijekom putovanja brže prošlo. Procjenjuje se da od bolesti kretanja pati oko 50 posto populacije - neki uvijek kad se voze, neki povremeno.

Ford je nedavno radio istraživanje na ovu temu, a ono je pokazalo da putnik koji gleda u ekran tijekom kraćeg putovanja mučninu počinje osjećati već nakon deset minuta. Ovo je istraživanje rađeno na uzorku odraslih osoba, koje su ipak u boljoj situaciji od djece - jer mogu sjediti sprijeda, jer mogu sami sebe smiriti i osvijestiti potrebu da dišu polako i duboko te da gledaju ravno ispred sebe, po mogućnosti u daljinu. Djeca se dodatno uznemire kad osjete mučninu, postanu plačljiva, pokušavaju se spustiti u ležeći položaj, što još brže dovede do povraćanja. Bolest kretanja stoga dugoočekivano putovanje može pretvoriti u noćnu moru. Umjesto da je usmjeren na cestu, vozač preko ramena pogledava na bolesno dijete. Na konfiguraciju ceste i količinu prometa ne možemo utjecati. Na ponašanje automobila u zavojima, odnosno intenzitet njegova naginjanja i ljuljanja, možemo utjecati mirnijom vožnjom, no ostaje činjenica da će putnici koji pate od bolesti kretanja mučninu prije osjetiti u automobilu s mekšim ovjesom.

Bebama nije zlo od vožnje

Zijevanje i problemi sa sluhom prvi su signali koji upućuju na neusklađenost signala koje mozak prima od očiju i od sustava za ravnotežu, smještenom u unutarnjem uhu. Bebe ne pate od bolesti kretanja; ona nas pogađa tek nakon što prohodamo. Od bolesti kretanja pate i životinje, pa čak i zlatne ribice.

Klima SPAS OD VRUĆINA Znate li kako se pravilno upotrebljava klima-uređaj? Ovo su pogreške koje gotovo svi radimo...

- Bolest kretanja kompleksan je problem. To je prirodna reakcija na neprirodnu stimulaciju i kao takvu ju ne možemo liječiti. Možemo samo ublažiti simptome. Mnogi vozači smatraju da njihova djeca imaju problem s vožnjom u automobilu, no djeca možda imaju problem samo s njihovim stilom vožnje. Usvoje li vozači uglađeniji stil vožnje, bez naglih kočenja i kretanja, bez grubih pokreta upravljačem, reducirat će se osjećaj mučnine kod djece, a smanjit će se i potrošnja goriva - rekao je prof. dr. Jelte Bos, koji u Nizozemskoj proučava perceptualne i kognitivne sisteme. Također, ako je neophodno da se tijekom putovanja gleda u ekran, treba ga pozicionirati na povišeni položaj, tako da se bar s jedne strane ekrana može vidjeti cesta ispred auta. Najbolja pozicija za ekran je stražnja strana suvozačeva naslona za glavu.

Tako je manja vjerojatnost da će putnik koji gleda u ekran osjetiti mučninu. U svakom slučaju, putnika koji nema pogled na cestu ispred vozila prije će pogoditi bolest kretanja. Stoga je bolje - ako već nije moguće voziti se sprijeda - sjediti na sredini stražnje klupe jer tako putnik gleda ravno cestu ispred sebe.

komarac KORISNI SAVJETI Ovo su trikovi kojima ćete se riješiti dosadnih komaraca Džin-tonik ZA LJETNE ZABAVE U čemu griješite kada radite svoje omiljeno piće? hit turistička destinacija TOP 10 hrvatskih ljepota koje oduševljavaju strane turiste

Bez jakih mirisa i masne hrane

Simptomi bolesti kretanja mogu se suzbiti uzimanjem tablete protiv mučnine pola sata prije kretanja na put. Također, pomaže napitak na bazi đumbira ili keksi od đumbira jer je đumbir prirodan lijek protiv mučnine. I miris igra važnu ulogu, pa izbjegavajte nanošenje teških mirisa na sebe, kao i intenzivne mirise za vozilo. Prije putovanja izbjegavajte i tešku i jako začinjenu hranu, kao i obilne obroke. Voda, krekeri i kiseli bomboni najbolji su izbor za konzumiranje tijekom putovanja.

Kako suzbiti osjećaj mučnine u vozilu

sjedite na prednjim sjedalima ili na sredini stražnje klupe

gledajte u udaljenu točku na horizontu

nemojte se voziti unatrag gledajući suprotno od smjera vožnje

izbjegavajte čitanje knjiga i igranje videoigara tijekom vožnje

neka vozač vozi nježno izbjegavajući (kad je to moguće) nagla kočenja i ubrzavanja te rupe na cesti

pomaže odvraćanje pozornosti - razgovarajte, pjevajte

osjećaj mučnine ublažit će voda i keksi od đumbira; treba izbjegavati kavu

glava mora biti što mirnija, poduprite je jastukom

na sjedalu sjedite uspravno; nemojte ni pokušavati leći na sjedalo - bit će vam još lošije, a takva je vožnja i nesigurna

pomoći će cirkulacija svježeg zraka kroz putničku kabinu     

VIP izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.