Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOŽNJA ZIMI

Lanci za snijeg od 110, par 'čarapa' od 320 kuna

lanci za snijeg
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
16.01.2016.
u 17:00

Uvježbajte montažu lanaca na suhom u mirnim uvjetima, a ne nepripremljeni na zimi i snijegu uz cestu

Stručnjaci preporučaju zimske pneumatike kao neosporno sigurnije na temepraturama ispod 7 °C, a pogotovo kad je ispod ništice, no ima i onih koji su zimu odlučili odvoziti bez zimskih guma.

Zimske gume su izdatak koji se bez ikakve sumnje isplati iz sigurnosnih razloga, ali neki ga zbog troškova izbjegavaju. Ako se voze većinom po gradu, onih dana kad su ceste okovane snijegom i ledom, bolje da svoje automobile na ljetnim gumama ostave na parkiralištu, a nikako ne bi trebali s ljetnim gumama kretati na duže putovanje.

Zakon ne sprečava vožnju zimi (zimska oprema je obvezna na kontinentalnim državnim cestama i autocestama bez obzira na vremenske uvjete od 15.11. do 15.4.) i tijekom zimskih uvjeta na cesti na ljetnim gumama, ako je njihova minimalna dubina profila 4 mm i ako takva vozila imaju lance za snijeg na pogonskim kotačima.

Dakle, lanci moraju biti u pripravnosti, a kada se na cesti stvore zimski uvjeti moraju se montirati na pogonske kotače. Zimski su uvjeti kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na njemu poledica.

Pa ako ste već odlučili uštedjeti na zimskim gumama riskirajući opasnu vožnju zimi, lance za snijeg morate imati. Koje kupiti i kako ih montirati, pitanje je koje si postavljaju neiskusniji vozači koji se nisu ranije susreli s lancima.

Lakše je postaviti ‘čarape’

Postoje klasični metalni lanci za snijeg, ali i tekstilni lanci za snijeg, takozvane “čarape”.

Početna cijena klasičnih metalnih lanaca za snijeg iznosi od 110 kuna po kotaču pa sve do više od 700 kuna za lance za velike gume za SUV automobile. Alternativa su tzv. čarape, odnosno pokrivači guma od tekstilnog materijala. Prednost ovih zamjenskih lanaca jest njihovo lakše i brže postavljanje i demontaža, a preporučaju se za automobile s aluminijskim naplacima i smanjenim razmakom do blatobrana.

Cijene teksitlnih lanaca za snijeg kreću od 320 kuna za par “čarapa”, odnosno za dva kotača. Klasični čelični lanci ipak bolje prianjaju jer sežu dublje u snijeg, pa ako vam je to bitno radije kupite klasične.

Do 50 km/h

U svakom slučaju, koje god lance izabrali najprije njihovu montažu isprobajte u mirnim uvjetima, a nemojte si dopustiti da imate vatreno krštenje stavljanja lanaca na cesti u kritičnoj situaciji.

Treba imati na umu da je pored ceste u zimskim uvjetima to mnogo teže i sporije, jer na tlu je snijeg ili led, baš kao i s unutrašnje strane blatobrana, a smetat će vam i niska temperatura, možda i nedovoljno osvjetljenje. Dakle, isprobajte njihovo postavljanje na suhom bez žurbe.

Drugo je pitanje kada monirati lance na gume - odmah kad se počne snijeg primati za tlo ili za to ipak cesta treba biti znatnije prekrivena snijegom.

Ako imate ljetne gume lance biste trebali montirati na pogonske kotače kada na cesti ima više od pet centimetara snijega.

Ali, ako baš ne morate bez zimskih guma na svježi snijeg u gradu ili na duži put na kojem bi vas prema prognozi snijeg mogao zahvatiti, nemojte voziti. Ako ipak morate i na duži put bez zimskih guma, po snijegu je bolje koristiti autocestu jer se češće čisti i sigurnija je. Ali, ne zaboravite, s lancima za snijeg maksimalna je brzina 40-50 km/h, a na suhom kolniku bez snijega i leda čelični lanci obvezno se moraju skinuti.

>> Ove stvari svakako imajte u automobilu tijekom zimskih mjeseci

>> Provjerili smo gdje možete besplatno ili za kunu pregledati auto za zimu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije