Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENA GUMA

Lakše ćete još tri tjedna izdržati na zimskim gumama, nego s koronavirusom

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
16.04.2020.
u 12:18

Zbog zdravstvene situacije ne treba hrliti u vulkanizerske radionice na sezonsku izmjenu guma, ali mnogi su zadnja dva dana napravili upravo to

Iako mnogi vulkanizeri – usprkos činjenici da im je pandemija koronavirusa drastično srezala promet u radionicama – upozoravaju da zbog zdravstvene situacije ne treba hrliti u vulkanizerske radionice na sezonsku izmjenu guma, mnogi su vozači zadnja dva dana napravili upravo to. Pred vulkanizerskim radionicama jučer i danas stvaraju se kolone vozila i njihovih vlasnika. S jedne strane to je razumljivo - prestala je zakonska obveza da na automobilima imate zimske gume, a i temperature zraka  sugeriraju da biste zimske gume trebali pospremiti na suho i tamno mjesto, kako biste ih sačuvali za iduću sezonu vožnje na zimskim pneumaticima. No, zbog koronavirusa situacija baš i nije takva da se preporuča pohrliti kod vulkanizera na zamjenu guma.

- Travanj i svibanj su mjeseci kada počinje zamjena zimskih guma ljetnima. U novonastalim okolnostima taj dio posla nemoguće je odraditi u dva mjeseca. Temperature još nisu tako visoke i kolnici nisu previše zagrijani tako da neće biti problem ako ćemo sa zamjenom guma pričekati 2-3 tjedna i onda to sve odraditi u nekim normalnijim okolnostima – rekao je Željko Kalečak, direktor Vulkala, vodeće tvrtke u Hrvatskoj za distribuciju pneumatika te za vulkanizerske usluge.

U zadnjih mjesec dana manje smo se vozili, velik broj vozača nije radio ili je radio od kuće. Ako je ipak došlo do nekih oštećenja, kako na gumama tako i na donjem postroju automobila, ili su gume neispravne za obaviti tehnički pregled vozila, naravno da ćete se uputiti u neki od vulkanizerskih servisa. No, pričekajte malo s redovnom izmjenom. Ne stvarajte sada gužvu. To, naravno, ne znači da do iduće zime trebate ostati na zimskim gumama.

I Goodyearovi stručnjaci navode da je preobuvanje vozila u proljeće u ljetne gume jedina prava odluka želi li se osigurati pouzdana, sigurna i štedljiva vožnja u toplijim mjesecima. Pri vožnji u toplijim mjesecima ljetne gume pružaju očite prednosti u usporedbi sa zimskim gumama, jer kod viših temperatura jamče bolju upravljivost i prianjanje te manju potrošnju goriva. Razlika u dužini zaustavnog puta između zimske i ljetne gume kod temperature iznad 15 stupnjeva Celzija može iznositi i do sedam metara u korist ljetne gume!

Komentara 17

Avatar links
links
16:21 18.04.2020.

radije pišite zašto tehnički pregled nije zamrznut, odgodjen!!! Odite pogledati gužve tamo , a zašto? Osiguranje se plati online, sve europske zemlje su dozvolile odgodu tehničkog , samo banana republika mora šišati svoje ovce redovito!!!

RU
Rusvaj
21:22 16.04.2020.

Ja vozim na ljetnima stalno........ Pa kad zime niti nema, a u prtljažniku lanci samo radi policije

Avatar MariaHA90
MariaHA90
14:25 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije