Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Krovne kutije i nosači skija nezaobilazni su pomoćnici

Krovne kutije dobro su rješenje ako morate prevoziti stvari koje trebaju biti zaštićene od vremenskih prilika i neprilika, bilo da je riječ o kiši, snijegu...
07. siječnja 2010. u 11:00 0 komentara 833 prikaza
krovne kutije

Mnogima je prtljažnik automobila uvijek premalen. Mnogo jednostavnije i jeftinije rješenje od kupnje većeg automobila svakako je kupnja krovnih nosača i kutije. Potreba za ovom dodatnom opremom vrlo je izražena u zimskim mjesecima, kada mnogi putuju na odmor, odnosno skijanje. I dok su u svojim počecima krovne kutije bile oprema koja narušava vizualni izgled automobila, danas situacija više nije takva.

Aerodinamična svojstva
Na tržištu se nude mnoge kutije koje su estetski vrlo dobro napravljene. Osim samog estetskog dojma krovne kutije danas su izvedene tako da na što manju razinu svedu otpor zraka te se u dizajniranju mnogo pozornosti posvećuje aerodinamici.

Prije kupnje najbolje je potražiti savjet stručnjaka, koji će ovisno o vašim potrebama preporučiti koji model bi bio najbolji. Problem može nastati kupite li kutiju koja neće zadovoljiti vaše potrebe. No, prije odabira krovne kutije potrebno je kupiti poprečne krovne nosače na koje će se kutija montirati. Nosači se kupuju prema vozilu, odnosno načinu pričvršćivanja na automobil.

Zaštićeni od neprilika
Neki automobili već u serijskoj opremi imaju uzdužne nosače koji se mogu koristiti i za montažu poprečnih. Krovne kutije dobro su rješenje ako morate prevoziti stvari koje trebaju biti zaštićene od vremenskih prilika i neprilika, bilo da je riječ o kiši, snijegu...

U slučaju da trebate prevoziti samo skije i štapove, kao jeftinije, i dakako praktičnije rješenje, nameću se krovni nosači za skije, odnosno snowboard. Njihova prednost svakako je bolja aerodinamika, ali i jednostavnije skladištenje u vrijeme kada se ne koriste.

Osim mogućnosti kupnje, već nekoliko godina na domaćem se tržištu nudi i mogućnost najma nosača i krovnih kutija. To je dakako jednostavnije i praktičnije rješenje trebate li ovu opremu samo desetak dana godišnje. K tomu, uvijek imate provjerenu kvalitetu i ne trebate se bojati što ćete s nosačima promijenite li automobil.

Krovne kutije kreću od dužine nešto veće

Krovne kutije kreću od dužine nešto veće od metra, a mogu biti i do 2,5 metra, ovisno o tome, ali i širini, volumena su od tristotinjak do 650 litara, a velika većina ima nosivost do 75 kilograma. Zbog toga treba paziti da se ne pretjera s teškim predmetima koji mogu bitnije utjecati i na vozne karakteristike.

Cijene se kreću od oko 1000 pa do nekoliko tisuća kuna. Preporuka je da se kupuju provjerene marke jer sumnjiva kvaliteta proizvoda može dovesti do otvaranja pri većim brzinama.

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.