Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti VOZI EKO - sigurno i štedljivo

Kreće sezona motocikala, obavite tehnički pregled kako bi bili sigurni

Topli i sunčani dani su napokon tu i sve je više ljubimaca na dva kotača u prometu.
25. travnja 2019. u 15:59 475 prikaza
Kreće sezona motocikala, obavite tehnički pregled kako bi bili sigurni
Foto: Native tim VL

Motociklisti su jedva dočekali toplije vrijeme i suhe ceste tako da ih svakim danom sve više susrećemo na prometnicama. Osim što vozači osobnih automobila trebaju obratiti više pozornosti na njih, i motociklisti nose dio odgovornosti za svoju sigurnost. Izuzevši obveznu i preporučenu opremu za sigurnu vožnju poput kacige, jakne i rukavica, važan aspekt sigurnosti je i tehnička ispravnost motocikala i mopeda.

Većina motociklista je svoja vozila držala pokrivenim u garažama i ostalim spremištima cijelu zimu, pa bi prije uključivanja u promet, radi vlastite i tuđe sigurnosti, trebali pregledati motocikl kako bi se uvjerili je li sve u redu i mogu li se bezbrižno posvetiti gutanju kilometara.

Motociklisti i mopedisti su posebno ugrožena skupina sudionika u prometu, stoga je tehnička ispravnost vozila jedna od najbitnijih predradnji kako bi se osigurala sigurna vožnja. U organizaciji stanica za tehnički pregled i stručnih organizacija treći puta se organizira preventivno - sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti motocikala 2019".

Akcija se provodi u razdoblju od utorka 23.4. do subote 27.4.2019. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske u svim stanicama za tehnički pregled vozila (redovnim).

Akcija je u potpunosti dragovoljna te ima isključivo preventivno - sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu tj. izbjegavanja prometnih nezgoda uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

Pregled vozila obavlja se BESPLATNO (bez naplaćivanja naknade) za sve stranke koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

Kreće sezona motocikala, obavite tehnički pregled kako bi bili sigurni
1 / 5
Kreće sezona motocikala, obavite tehnički pregled kako bi bili sigurni

Sadržaj omogućio CVH.

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija