Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Koliko je vaše vozilo spremno za zimske uvjete na cestama?

CVH
18.12.2020.
u 08:45

Kad vozači pomisle na snijeg i poledicu na prometnicama, sigurno prvo provjeravaju vrstu i stanje pneumatika na svom vozilu.

Zimski pneumatici nude sigurniju vožnju po zimskim uvjetima poput snijega na cesti ili opasnih lokvi od snijega. Sadrže posebno izrađeni mekši gazni sloj za sigurniju vožnju tijekom zime te se vozaču daje veća kontrola nad vozilom. Uzorak na zimskim pneumaticima se zbog svog šireg i dubljeg dizajna efikasnije zahvaća u blato i snijeg te se takvi utori zbog svog posebnog oblikovanja učinkovitije i čiste od nakupljenog blata i snijega. Lanci za snijeg korisno su pomagalo za lošije vremenske uvjete, no oslanjanje na lance u kombinaciji s ljetnim pneumaticima nije optimalno rješenje. Cjelogodišnji pneumatici po karakteristikama su sličniji zimskim, no dijele svojstva i s ljetnim, iako imaju glomazniji uzorak radi bolje vožnje po snijegu. Prednost cjelogodišnje pneumatike je u uštedi novca koji bi inače potrošili na dodatni set guma i zamjenu kod automehaničara.

No, prikladni pneumatici nisu dovoljan pokazatelj da ćete u zimskim uvjetima biti sigurni – važno je da provjerite i ostale uređaje i sklopove u vozilu. Prošle je godine na tehničkom pregledu vozila prosječno utvrđeno 21,91 posto neispravnih, od ukupno 2.151.111 pregledanih vozila. U prvom polugodištu 2020. najviše je neispravnosti pronađeno na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju te uređajima za kočenje. Gotovo 30.000 vozila u istom razdoblju nisu imale podešen nagib kratkog svjetla pri tehničkom pregledu, a preko 3.000 njih nisu imali niti jedno ispravno kočno svjetlo. Budući da je u zimskom periodu obvezno tijekom cijele vožnje, u bilo koje doba dana, imati upaljena dnevna ili kratka svjetla, nužno je redovito samostalno provjeravati njihovu ispravnost. Također, po skliskim prometnicama, nezamislivo je voziti bez ispravnih kočnica. Naravno, oba navedena uređaja jednako su važna tijekom cijele godine, ali u nepovoljnim zimskim uvjetima na prometnici i najmanja će greška doći do izražaja.

S obzirom da se u zimskom periodu mogu očekivati i snijeg i kiša, uz zamrzavanje, važno je provjeriti učinkovitost brisača. U prvoj polovici ove godine čak je 5.229 vozila imalo dotrajale brisače vjetrobrana. A kad ste se pobrinuli za dobru vidljivost iz vozila, osigurajte se da i u slučaju kvara ili nezgode vaše vozilo bude vidljivo ako je zaustavljeno na prometnici. Morate imati sigurnosni trokut, što je početkom godine zaboravilo 5.390 vozača.

Imate li antifriz? Razina tekućine bi trebala biti između oznaka Min i Max na posudi, na ravno postavljenom vozilu, s hladnim motorom. Ne riskirajte zamrzavanje vode u sustavu za hlađenje i redovito vodite brigu o nadopuni. Ako niste sigurni kakva je vrsta antifriza u vozilu, potrebno je ispustiti svu rashladnu tekućinu i zamijeniti novom, jer se ne bi trebale miješati različite vrste antifriza u sustavu.

Iako se to neće provjeravati na tehničkom pregledu vozila, ako očekujete vožnju u vrlo sniježnim područjima, u vozilu biste mogli imati i lopatu, kao i deku ili neku topliju odjeću, koja vam može dobro doći u nepredviđenim situacijama. Sprej za odleđivanje isto je koristan dodatak u vozilu, a ne zaboravite da se vjetrobransko staklo nikada ne smije odleđivati vrućom vodom, jer bi moglo pući, ili sredstvima koja bi mogla oštetiti gumice brisača.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije