Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kod kupovine rabljenih vozila najvažniji je oprez

Rabljeni automobil
Foto: Shutterstock
1/2
11.06.2019.
u 09:46

Istaknuta cijena rabljenih vozila često je uvećana i ne odgovara stvarnoj vrijednosti vozila

U Hrvatskoj je oko 69 posto registriranih automobila starije od 10 godina - prosječna starost vozila je 13,5 godina, dok više od polovice prvih registracija osobnih automobila prošle godine pripada rabljenim vozilima. Te činjenice pokazuju da je kupovina rabljenih vozila raširena praksa kod hrvatskih vlasnika vozila, a oprez pri tome neizbježan, pa je dobro podsjetiti se na najvažnija pravila pri odabiru.

1. Provjerite realnu cijenu
Istaknuta cijena rabljenih vozila često je uvećana i ne odgovara stvarnoj vrijednosti vozila. Kako biste provjerili stvarnu cijenu, s obzirom na kilometražu, godinu proizvodnje, marku i druge parametre, možete koristiti specijalizirane web stranice, primjerice svima dostupan online katalog Jomologia. On sadrži tehničke karakteristike, cijene i vrijednosti novih i rabljenih vozila prodavanih u RH i ključni je izvor podataka državnim institucijama, stanicama za tehnički pregled vozila, osiguravajućim i leasing kućama, bankama, tvrtkama za prodaju novih i rabljenih vozila, špediterima, sudskim vještacima, procjeniteljima i drugim korisnicima kojima su potrebni precizni podaci o vozilima. Vrijednosti rabljenih vozila određuju se istraživanjem i proučavanjem hrvatskog tržišta rabljenih vozila tri puta godišnje.

Najprecizniju procjenu možete dobiti u stanicama za tehnički pregled, gdje se u obzir uzima cjelokupno stanje pojedinog vozila koje utječe na vrijednost, primjerice oštećenja i dodatna oprema. Procjenitelj za određivanje vrijednosti vozila uvijek kreće od osnovne vrijednosti, tj. kataloške iz online kataloga Jomologia, koju nakon pregleda vozila korigira s obzirom na sve faktore koje je uočio i koji utječu na vrijednost vozila te tako dolazi do procijenjene vrijednosti vozila. Sve napomene i fotografije se pritom spremaju na centralni server i podložne su internoj kontroli, kako bi se održala stručnost, ujednačenost, sljedivost i neovisnost cijelog procesa. Također, osim određivanja vrijednosti vozila, utvrđuje se i stanje vozila, što je značajna informacija za potencijalnog kupca.

2. Detaljno pregledajte vozilo
Planirajte posjet prodavaču u doba kad imate dovoljno vremena za detaljan pregled vozila i kad postoje uvjeti za provjeru na dnevnom svjetlu. Dobro je sa sobom povesti još jednu osobu, po mogućnosti onu koja raspolaže s više stručnog znanja o automobilima, no i laik može smanjiti mogućnost da propustite uočiti neko oštećenje. Posebna pažnja uputna je kod prljavih vozila, jer takvo stanje može značiti nedovoljnu brigu o vozilu te skrivati ogrebotine i udarce kamenčića. Razlike u boji i nepravilnosti poput udubina mogu ukazati na to da je vozilo sudjelovalo u prometnoj nezgodi, a stanje unutrašnjosti, odnosno izlizanost i istrošenost dijelova poput sigurnosnog pojasa, sjedala, pedala i prekidača, na to koliko je vozilo bilo korišteno. Provjerite i naljepnicu tehničkog pregleda - rok važenja tehničkog pregleda označava se bušenjem broja mjeseca na lijevom ili desnom rubu naljepnice te godine u kojoj ističe rok važenja tehničkog pregleda na gornjem rubu naljepnice, a bušenjem polja iznad pripadajućeg natpisa označava se ekološka kategorija vozila.

Foto: Shutterstock

3. Provjerite kilometražu
Ako primijetite da izgled, odnosno stupanj istrošenosti dijelova vozila ne odgovara kilometraži koju navodi vlasnik, ali i ako želite biti sigurni u valjanost navedene brojke, zatražite potvrdu o stanju brojača kilometara na redovnim tehničkim pregledima u stanici za tehnički pregled Centra za vozila Hrvatske. Pri svakom redovnom tehničkom pregledu vozila u Republici Hrvatskoj stanje kilometraže se upisuje u računalo i vodi se evidencija o ovim zapisima, pa tako možete isključiti mogućnost prijevare, jer se evidentira stvarno i trenutno stanje brojača prijeđenih kilometara (putomjera), a ne stanje za koje vlasnik tvrdi da je vozilo do tada prešlo ili koje se nalazi na analognim ili digitalnim pokazivačima u vozilu. Ipak, ukoliko unosite vozilo iz inozemstva, ovakvu potvrdu nije moguće dobiti za vozilo koje nikada nije obavilo tehnički pregled u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije