Naslovnica Auti

Knjižice vozila idu u povijest, zamjenjuje ih prometna dozvola

Prođe li Vladin zakonski prijedlog u Saboru, prometnom dozvolom dokazivat će se i vlasništvo nad vozilom
24. svibnja 2013. u 20:23 0 komentara 12308 prikaza
policija
Foto: PIXSELL

Već za nekoliko mjeseci knjižice vozila odlaze u povijest. Ako Sabor prihvati izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je u petak Vlada poslala u saborsku proceduru, taj dokument bit će povučen iz upotrebe, a njegovu svrhu i ulogu preuzet će prometna dozvola. 

Knjižica vozila dokument je kojim se dokazuje vlasništvo vozila, kao i njegove tehničke i druge karakteristike. Ipak, u budućnosti, kako je objasnio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, i vlasništvo i tehničke karakteristike dokazivat će se samo prometnom dozvolom. 

– Želja nam je racionalizirati birokratsku proceduru i smanjiti troškove za građane – poručio je Ostojić. Inače, temeljem izmijenjenog zakona vozačke dozvole izdavat će se najviše na 10 godina, no moći će se produljivati bez liječničkog pregleda. Uskoro će biti uvedene i jedinstvene europske vozačke dozvole, no njihov puna implementacija ne očekuje se do 2033. godine kada bi ih svi građani Europske unije trebali imati.

>>FOTO, VIDEO Ovako će izgledati vozačka kada uđemo u EU

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.