Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO NA TRŽIŠTU

Kijin hibridni crossover Niro stigao u Hrvatsku za 200.500 kuna

Kia Niro
Foto: Kia
1/4
02.03.2017.
u 08:21

Atraktivan, moderan i ekološki prihvatljiv korejski crossover s elektro-benzinskim spojem sa 141 KS i 265 Nm okretnog momenta

Niro, novi Kijin model, prava je perjanica ove rapidno rastuće korejske kompanije. Kompaktni crossover ulazi u trenutno najtraženiji segment automobila u Europi i to u hibridnom izdanju koje je sve popularnije, pogotovo zbog sve glasnijih pritužbi o ekološkoj neprihvatljivosti dizelaša.

Hibridi su očito realna budućnost, a u ovako trendovski primamljivo zapakiranoj karoseriji nudi ih, uz Kiju, samo pionir hibridne tehnologije Toyota, koja je nedavno predstavila C-HR. Taj je Toyotin model zapravo jedini pravi konkurent Niru.

Kia Niro nije samo pomodni hibrid već moderni spoj benzinca i elektromotora i prava alternativa štedljivim dizelašima. Tvornički deklarirana potrošnja je 3,8 l/100 km, a mi smo tijekom testnih vožnji u realnom gradskom prometu izmjerili 4,6 l/100 km. Zbog štedljivosti je žrtvovana krajnja brzina koja iznosi 162 km/h, ali putna bez problema može biti 140-150 km/h, što je i zakonski maksimum. Niro pokreću dva motora, 1,6-litreni benzinski sa 105 konjskih snaga i elektromotor sa 44 KS, a sinergijski daju 141 KS i 265 Nm okretnog momenta koji se preko 6-brzinskog automatskog DCT mjenjača s dvostrukom spojkom prenose na prednje kotače.

DCT mjenjač u hibridu je zapravo najveća prednost Nira, jer drugi proizvođači većinom koriste CVT automatik koji je bučniji i manje komforan. I zaista, sve to u vožnji Nira izgleda jako dobro. Vožnja je ugodna, a može biti i dinamična (11,5 s do stotke) bez obzira na nemalu masu od 1500 kg. Dužinom od 435,5 cm Niro se smješta u prosjek kompaktne SUV klase, a isto vrijedi i za prtljažnik od 427 litara. Automobil je 16 cm odignut od tla. Početna mu cijena iznosi 200.490 kuna, a u ponudi su još tri više razine opreme.

>> U hrvatske salone stigao najoriginalniji model Toyote - kreće od 163.900 kn

Ključne riječi

Komentara 1

GM
Gusta magla
11:06 02.03.2017.

Sutra kad dobijem mirovinu idem da ga kupim.Dvjesto kuna cu reskirati taman nemao za mlijeko na kraju mjeseca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije