Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŠTEDITE

Kako zimi trošiti i do 30% manje goriva

snijeg
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
07.11.2016.
u 08:51

Donosimo sedam savjeta koji otkrivaju kako vozilo i vožnju prilagoditi zimskim uvjetima i pritom znatno uštedjeti

Iako zima možda i nije doba godine koje smo navikli povezivati s eko-vožnjom i uštedama, kroz nekoliko savjeta pokazat ćemo da postoji alternativa 'rastrošnoj' zimskoj vožnji. Naime, opće je poznato da zimi automobili koriste više energije jer se dio iste troši i na zagrijavanje. Ipak, uz razuman plan potrošnje i cjelogodišnju kvalitetnu brigu za limenog ljubimca i u ovim se mjesecima mogu postići znatne uštede. Donosimo sedam savjeta čijom ćete primjenom osigurati da u vašem novčaniku na proljeće ostane više novca koji možete iskoristiti za nešto što želite, umjesto da ga bacite u vjetar.

  1. Provjerite tlak u gumama Neprikladan tlak povećava otpor, a već dvije jedinice ispod propisanog tlaka u gumama povećavaju potrošnju goriva od 1%. Osim toga, nedovoljno napumpana guma može prouzročiti gubitak prianjanja na mokrim površinama ili u zavoju, a oba slučaja definitivno ne želite riskirati u ledenim mjesecima.

  2. Provjerite geometriju kotača Nepravilna paralelnost kotača povećava trošenje guma i smanjuje stabilnost vozila. Također, nedovoljno centrirani kotači potiču motor na više rada, a samim time povećavaju i ukupnu potrošnju goriva do 2,5%.

  3. Izbjegavajte korištenje praznog hoda motora Deset sekundi u praznom hodu troši više goriva nego ponovno pokretanje automobila, odnosno, izraženo brojkama radi se o utrošenih 0,2 litara goriva za svakih 30 minuta praznog hoda motora. Mnogi pribjegavaju tehnici praznog hoda, čak i do nekoliko minuta kod starijih modela automobila, kako bi zagrijali motor izostavljajući pri tome činjenicu da normalan rad motora isti zagrijava brže i više od ove 'stare' tehnike. Na umu valja imati i ekološke posljedice nepotrebnog rada motora zbog čega su brojni gradovi diljem svijeta ograničili ili zabranili prazan hod.

  4. Ne nosite nepotreban višak opreme u ili na automobilu. Time ne samo da mu smanjujete razinu energetske učinkovitosti već i svako povećanje od jedan posto u težini automatski znači i povećanje o 0,5 posto u potrošnji goriva ili 0,1 posto na autocesti. Pod 'nepotrebnom' opremom smatraju se stalci za bicikle ili skije koje držite na krovu automobila i u sezonama kada se ne bavite navedenim sportovima. Zbog aerodinamičkog otpora koji stvaraju potrošnja goriva se u globalu može povećati između pet i deset posto. Naravno, pod viškom opreme ne podrazumijevaju se i zimska oprema ili set za prvu pomoć. Sve stavke namijenjene korištenju u slučaju kvara ili nezgode u vašem bi automobili trebale ostati tijekom čitave godine.

  5. Gorivo točite ujutro Rezervoar svog automobila napunite u ranim jutarnjim satima dok je vanjska temperatura niža gustoća benzina ili dizela je veća i zauzima manje prostora u spremniku. Promjena gustoće goriva smanjuje količinu energije u svakoj jedinici goriva - benzin se širi jedan posto za svakih 9 stupnjeva Celzijusa, a dizel za 0,6 posto. Također, pažnju obratite i na to da je spremnik goriva ispravno osiguran jer do bržeg isparavanja goriva dolazi brže ukoliko poklopac ne sjeda pravilno.

  6. Izbjegavajte agresivnu vožnju i vježbajte spremnost reagiranja u svakoj situaciji, ne dovodeći se u položaj da bude prekasno. Naravno, pretjerano ubrzavanje i jakog kočenje može povećati potrošnju goriva i do 25 posto. Osim toga, na skliskim i zaleđenim površinama tijekom zimskog perioda lako je moguće da prilikom agresivne vožnje izgubite kontrolu nad vozilom. Preporuča se vožnja pri konstantnoj brzini, prilagođena vremenskim uvjetima.

  7. Vozilo koristite učinkovito i djelotvorno. Prije nego automatski sjednete i pokrenete automobil, razmislite morate li baš do svake destinacije ići automobilom. Šetnja do mjesta koje se nalazi u vašoj neposrednoj blizini može biti zgodna zimska vježba. Ako baš morate, vozite se po utabanim stazama koje su napravili drugi automobili ili nadležne službe. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije