Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako pneumatici utječu na kvalitetu i sigurnost vožnje

Automobilske gume
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
01.10.2019.
u 12:52

Izbor odgovarajućih pneumatika važan je u svakoj sezoni

Sigurnost na cestama velikim se dijelom temelji na kvaliteti i karakteristikama pneumatika vozila, stoga je odabir onih optimalnih ključan faktor bezbrižnije vožnje. Pred vozačima se nalazi izbor između rotacije sezonskih ljetnih i zimskih pneumatika i odabira cjelogodišnjih pneumatika koji imaju neke od karakteristika sezonskih. Odabir jedne od opcija utječe na zadovoljstvo i sigurnost u vožnji, stoga vozač treba biti upoznati s prednostima i nedostatcima svoga izbora.

Sezonski ljetni i zimski pneumatici specijalizirani su za specifične uvjete i temperature godišnjih doba. Ljetni pneumatici namijenjeni su za suho, kišovito i toplo razdoblje bez snijega i blata. Efikasni su na temperaturi iznad 7°C, jer na nižim temperaturama gube svoju sposobnost prianjanja na asfalt. Prednost ljetnih pneumatika leži u “tvrđoj“ smjesi koja se bolje prilagođava podlozi pri višim temperaturama i posebno oblikovanim utorima na gaznoj površini koji bolje istiskuju i odvode vodu između pneumatika i podloge, što rezultira manjim otporom kotrljanja i pruža bolje prianjanje na vrući asfalt. Kao rezultat, automobil troši manje goriva i lakše se kreće po cesti.

S druge strane, zimski pneumatici nude sigurniju vožnju po zimskim uvjetima poput snijega na cesti ili opasnih lokvi od snijega. Sadrže posebno izrađeni mekši gazni sloj za sigurniju vožnju tijekom zime te se vozaču daje veća kontrola nad vozilom. Uzorak na zimskim pneumaticima se zbog svog šireg i dubljeg dizajna efikasnije zahvaća u blato i snijeg te se takvi utori zbog svog posebnog oblikovanja učinkovitije i čiste od nakupljenog blata i snijega. Lanci za snijeg korisno su pomagalo za lošije vremenske uvjete, no oslanjanje na lance u kombinaciji s ljetnim pneumaticima nije optimalno rješenje.

Cjelogodišnji pneumatici po karakteristikama su sličniji zimskim, no dijele svojstva i s ljetnim. Cjelogodišnji pneumatici imaju glomazniji uzorak radi bolje vožnje po snijegu, što se negativno odražava na potrošnju goriva i općenito trošenje površinskog sloja ljeti. Prednost cjelogodišnje pneumatike je u uštedi novca koji bi inače potrošili na dodatni set guma i zamjenu kod automehaničara.

Zaključno, odabir pneumatika uvelike ovisi o navikama i potrebama svakog vozača. Klima regije, vrsta vozila, godišnje prijeđeni kilometri, kvaliteta cesti i drugo, utječu na kvalitetu vožnje i odabir optimalnih pneumatika. Cjelogodišnji pneumatici optimalni su izbor za vozače gradskih sredina koji se ne upućuju na prevelike udaljenosti. Ukoliko osoba često putuje, dva seta pneumatika optimiziranih za specifične vremenske uvjete bolji su izbor za cjelokupnu sigurnost, uštedu goriva i kretanje po cesti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije