Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO JE ZNATI

Kada smijete uključiti svjetla za maglu, a kada zbog toga možete dobiti kaznu?

Sisak: Gusta magla u gradu
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
12.10.2022.
u 08:23

Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani crvene boje

Iako su vrlo korisna tijekom smanjene vidljivosti na cestama, svjetla za maglu mogu biti i iritantna i pokazivati manjak vozačke kulture. Osim toga, onaj tko ne isključi ta svjetla kada je vidljivost dobra može zaraditi i kaznu.

U članku 108. Zakona o sigurnosti prometa na cestama piše da po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno. Također, stražnja svjetla za maglu na motornim ili priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti. Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani crvene boje. Kazna za nepridržavanje ovih mjera je 30 eura, javlja HAK Revija.

Zakon smanjenu vidljivost definira na ovaj način: 'Smanjena vidljivost postoji ako zbog nepovoljnih atmosferskih ili drugih prilika (magle, snijega, kiše, prašine, dima i sl.) vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 m na cesti izvan naselja, odnosno od najmanje 100 m u naselju'.

VIDEO Ovom parkiranju nema kraja: Ni nakon 10 minuta nije se uspio parkirati u  rikverc...

Ključne riječi

Komentara 7

KA
kažemja
09:32 12.10.2022.

Ako me išta nervira onda su to bezveze upaljena svjetla za maglu.Ne kužim ,kaj likovi misle da su veće face ili da imaju bolji auto ako upale maglenke u pola bijelog dana i po suncu?

HA
hacker
17:32 12.10.2022.

Prednje maglenke neki koriste kao dnevna svjetla meni ne smeta ne vidim problem u tome.

BL
blackbird
17:09 12.10.2022.

Ajd realno... Koliko se stvarno bolje vidi po magli cesta ispred ako upalimo maglenke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije