Naslovnica Auti Automobili

Jeste li primijetili promjenu? Evo što znače nove oznake na benzinskim crpkama

Direktivu EU prihvatile su sve zemlje članice, ali i neke koje to nisu
28. studenoga 2018. u 14:33 0 komentara 988 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dobar dio vozača ostao je iznenađen nedavnom najavom o promjeni načina označavanja vrsta goriva na svim benzinskim crpkama, a zatim i provođenjem te odluke na hrvatskim, ali i drugim europskim cestama. O čemu se zapravo radi? Kako što smo već mogli zaključiti prilikom točenja goriva, bez obzira na to o tome o kojoj se naftnoj kompaniji i kojem točno gorivu radilo, za veliku većinu krajnjih korisnika u praksi nema nikakvih bitnih razlika.

Auto s beogradskim tablicama u Splitu Zanimljiva ideja Kinez došao u Split autom s beogradskim tablicama, evo kako se 'spasio'

Do čitave operacije zamjene došlo je zahvaljujući direktivi Europske unije kojom se definira infrastruktura za alternativna goriva na teritoriju svih zemalja članica. No, osim u njima, odmah treba napomenuti, isto novo označavanje prihvatile su još neke zemlje, konkretno Norveška, Švicarska, Island, Lihtenštajn, Srbija, Makedonija i Turska, a pretpostavlja se da će to, unatoč pokretanju postupka razilaženja s Europsko unijom, učiniti i Ujedinjeno Kraljevstvo. To bi u svakom slučaju bilo logično, budući da se nove oznake ne nalaze samo na mjernim uređajima i samim pištoljima za istakanje goriva na crpkama nego i na svim novim vozilima i pripadajućim im priručnicima, uključujući osobne automobile, ali i mopede, motocikle, tricikle, kvadricikle, laka i teška gospodarska vozila i autobuse.

oznake goriva | Autor :

Oznake, inače, prikazuju postotni udio biogoriva u benzinskom ili dizelskom gorivu odnosno točnu vrstu plinskog goriva. Za početak, upravo prema spomenutoj podjeli najvažnije je razlikovati tri geometrijska oblika namijenjena svakom od njih.

zakopali aute eksperiment Zakopali automobile pa ih nakon godinu dana pokušali upaliti. Jesu li uspjeli? Otkrijte u videu!

Kružnica, tako, služi za označavanje benzinskog goriva, a slovno-brojčana kombinacija u njoj (primjerice E5, E10, E85) upozorava da najveći udio etanola u konkretnom gorivu iznosi 5, 10 odnosno 85 posto.

Ovo je 10 najružnijih automobila svih vremena:

Ilustracija
1 / 11
10. Citroën Ami 6: Citroëni tog vremena bili su nekonvencionalni, pa i čudni, ali i dalje zanosni (DS) ili dražesni (2CV). S Amijem 6 ipak su otišli malo predaleko i ušli na teritorij nepotrebno bizarnog i ružnog. Naravno, zašto automobil ne bi izgledao poput žabe kojoj je netko stao na glavu? Nasljednik Ami 8 malo je ublažio stvar.

Kvadrat je istom analogijom rezerviran za označavanje dizelskih goriva i udio biogoriva odnosno metilnog estera masnih kiselina u njima (B7, B10) ili dizelskog goriva koje nije dobiveno iz sirove nafte, nego je sintetičkog porijekla (XTL).

I kod jednog i kod drugog goriva za većinu se vozača neće promijeniti ništa, s tim dok vlasnici starijih vozila koji nisu sigurni koliko biogoriva njihov automobil podnosi (etanol, primjerice, može nagrizati gumene, plastične i aluminijske dijelove...) trebaju provjeriti koja od njih mogu sigurno točiti. No problema doista ne bi trebalo biti, tim više što se ne mijenja gorivo, nego samo označavanje, a E5 je ionako daleko najzastupljeniji na hrvatskim pumpama.

Bizarna prometna nesreća u Rumunjskoj Hit na internetu VIDEO Je li ovo najbizarnija prometna nesreća

Što se plinovitih goriva tiče, oznake na njima još su jednostavnije od spomenutih, Osnovni simbol za njih je romb, a slovne oznake u njemu mogu bili LPG (ukapljeni naftni plin), LNG (ukapljeni prirodni plin), CNG (stlačeni prirodni plin) ili H2 (vodik).

Sve u svemu, od samih oznaka na pištoljima na benzinskim crpkama vozače bi možda više trebale interesirati one brojčane, kunske oznake na totemima i mjeračima za istakanje goriva, jer su one u posljednje vrijeme sve češće u uzlaznom trendu.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.