Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gorive ćelije

Japanski autogiganti gradit će postaje za punjenje automobila vodikom

Toyota Mirai
Foto: Hahn Lionel/Press Association/PIXSELL
1/3
12.12.2017.
u 14:46

U prve četiri godine poslovanja nova tvrtka planira izgraditi 80 postaja

Konzorcij japanskih autogiganta planira u sljedećoj godini osnovati kompaniju za potrebe gradnje više postaja za punjenje automobila vodikom kako bi potaknuli zanimanje na tržištu za vozila na gorivne ćelije.

U Japanu trenutno ima oko 2.200 automobila s gorivnim ćelijama i 91 postaja za njihovo punjenje vodikom, prema podacima ministarstva industrije.

Nedovoljan broj postaja glavna je zapreka proizvođačima automobila koji nastoje povećati proizvodnju takvih vozila.

Ukupno 11 tvrtki, uključujući Toyotu koja proizvodi Mirai, prvi automobil s pogonom na vodik, te Nissan, Hondu i japanski ogranak francuske plinske kompanije Air Liquide, dogovorilo je osnivanje kompanije za izgradnju postaja za punjenje vodikom.

Pogledajte i galeriju noviteta s Frankfurt Motor Showa:

Toyota Mirai
1/29

U prve četiri godine poslovanja nova tvrtka planira izgraditi 80 postaja, navele su kompanije u zajedničkom priopćenju za tisak.

Gorivne ćelije proizvode električnu struju spajanjem vodika i kisika u elektrokemijskoj reakciji. Proizvedena struja može se koristiti kao pogonsko gorivo za vozila i za agregate u kućanstvima.

Toyota je krajem 2014. lansirala Mirai, što na japanskom znači "budućnost", u sklopu nastojanja da osvoji udio u rastućem tržištu ekološki prihvatljivih automobila.

Mirai je bio prvi automobil s gorivnim ćelijama koji se masovno proizvodio nakon što je Toyota postigla veliki uspjeh s hibridom Priusom, s kombinacijom motora s unutarnjim sagorijevanjem i punjive električne baterije.

Nissan je prošle godine objavio da razvija tehnologiju gorivnih ćelija koja će napajati automobile koristeći biljni etanol. To je prvi takav projekt u automobilskoj industriji i u Nissanu se nadaju da će ga lansirati na tržište do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Tvrde da će njihov sustav biti jeftiniji od konkurencije jer će izbjeći ogroman trošak izgradnje punionica.

Prema planu iz 2016. godine japanska vlada i autoindustrija otvorit će do ožujka 2021. godine 160 punionica i staviti u promet 40.000 vozila na gorivne ćelije.

Pogledajte i video o pripremi auta za zimu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije