Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAGAZIN AUTOSTYLE

Izmjene zakona s cesta će maknuti električne romobile

AutoStyle
Shutterstock
17.05.2021.
u 10:57

U srijedu 19. svibnja uz Večernji list pronađite novi AutoStyle na dar.

Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama već je dulje vrijeme spreman, a očekuje se da će uskoro i u javno savjetovanje. Nakon što to prođe, izmjene idu na izglasavanje i postaju pravovaljane. Iako službeno još nije objavljeno ništa konkretnije o tim izmjenama, doznajemo kako će električni romobili biti svrstani u novu kategoriju vozila – osobna prijevozna sredstva.

Definicijom, to su vozila bez sjedećih mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm, čija trajna snaga motora nije veća od 250 vata te koja ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h. Za njih se predlaže da se izmaknu s kolnika te im se dopusti korištenje biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, u smjeru kretanja, a gdje vrijede sva pravila kao i za bicikle.

Iznimno, tamo gdje ne postoje biciklističke trake ili staze dopušta im se i kretanje u zonama smirenog prometa ili površinama za kretanje pješaka. Naravno, podrazumijeva se da u tom slučaju ne smiju voziti brže od prosječne brzine hoda (pretpostavljamo 5-7 km/h), i da vode računa o svim ostalim sudionicima u prometu. Na osobnom prijevoznom sredstvu smjet će se voziti samo vozač. Neće biti dopušteno prevoženje drugih osoba, ali ni kakvih većih stvari i predmeta. Kao i kod ostalih kategorija vozila, neće biti dozvoljeno korištenje mobitela, a moguća je i kontrola alkohola u krvi. Isto tako, nije dopušteno ni korištenje slušalica na ušima, primjerice za slušanje glazbe tijekom vožnje.

Više o prijedlogu izmjena Zakona, ali i o mnogim drugim temama, pročitajte u novom broju magazina AutoStyle.

U novom broju istražili smo što sve obuhvaćaju promjene koje su nastupile u načinu podnošenja prijave za subvencioniranje kupnje električnih automobila, ali i koji se sve noviteti u Hrvatskoj mogu kupiti uz državni poticaj do 70.000 kuna. Istražili smo morate li baš platiti registraciju vozila za svih 12 mjeseci, iako unaprijed znate da ga nećete koristiti baš čitavu godinu.

Novi AutoStyle u srijedu 19. svibnja dolazi na dar uz svaki primjerak Večernjeg lista!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije