Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASAN TREND

Isprobavaju brzinski maksimum na cestama polupraznim zbog korone

Foto: Robert Anić/Pixsell
1/2
14.04.2020.
u 15:33

Vozač Audija snimljen je kako vozi 169 km/h, ne mareći što je na toj dionici brzina ograničena na 100 km/h. Policijski presretač snimio je Mercedes pri brzini od 243 km/h

Britanska udruga za sigurnost cestovnog prometa upozorava na opasan trend zabilježen na tamošnjim prometnicama, a uvjereni smo da na njega nisu imune ni druge države, pa ni Hrvatska. Naime, što preporukom, što državnom uredbom, građani su diljem Europe upućeni da ostanu kod kuće, pa se osjetno smanjio i broj automobila na cestama. U takvim uvjetima rjeđeg prometa pojedinci su se na cesti opustili te voze osjetno brže, ugrožavajući time svoju sigurnost, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Ograničenja brzine u svim su gradovima, u svim državama, i dalje na snazi – bez obzira na izvanredne režime kretanja i manji broj vozila na cestama. Ignoriranje ograničenja brzina značajno povećava rizik od prometnih nezgoda s ozbiljnim posljedicama. Primjerice, samo u Londonu zadnjih je dana osam osoba poginulo, a više je osoba teže ozlijeđeno u nesrećama kojima je policija kao glavni uzrok navela prebrzu vožnju.

- Ograničenja u kretanju zadnja tri tjedna dovela su do naglog pada korištenja vozila. No, policajci diljem zemlje zabilježili su primjere šokantnog ponašanja vozača koji, čini se, mirnije ceste koriste za divljanje. U sadašnjoj situaciji, kada je medicinsko osoblje pod intenzivnim teretom, takvo ponašanje stvara dodatan pritisak te bi moglo oduzeti neophodnu zdravstvenu skrb pacijentu oboljelom od koronavirusa – komentirao je Neil Worth, britanski službenik za sigurnost cestovnog prometa. Naveo je i neke primjere. Vozač Audija snimljen je kako vozi 169 km/h, ne mareći što je na toj dionici brzina ograničena na 100 km/h. Policijski presretač snimio je Mercedes pri brzini od čak 243 km/h. Kad je njegov vozač uočio policajca, usporio je na 177 km/h.

Dodatan pritisak na medicinsko osoblje možemo smanjiti odgovornim ponašanjem u prometu i to tako da krećemo samo na nužna putovanja, vodeći pri tome računa da od kuće krenemo dovoljno rano da ne bismo morali žuriti i riskirati nezgodu. Gledajte brzinomjer i u svakom trenutku budite svjesni brzine kojom se krećete, kao i brzine koja je na toj prometnici dopuštena. Treba poštivati ograničenja brzine čak i ako smo na praznoj cesti, a svako prekoračenje brzine treba tretirati kao društveno neprihvatljivo. Također, dopuštena brzina je upravo to – dopuštena. Ne morate uvijek voziti na gornjoj granici. Vozite sigurnom brzinom.

Komentara 5

Avatar BettyBU97
BettyBU97
13:12 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Avatar SharonEI85
SharonEI85
15:03 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
00:16 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije