Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Isprobavaju brzinski maksimum na cestama polupraznim zbog korone

Vozač Audija snimljen je kako vozi 169 km/h, ne mareći što je na toj dionici brzina ograničena na 100 km/h. Policijski presretač snimio je Mercedes pri brzini od 243 km/h
14. travnja 2020. u 15:33 5 komentara 1084 prikaza
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Britanska udruga za sigurnost cestovnog prometa upozorava na opasan trend zabilježen na tamošnjim prometnicama, a uvjereni smo da na njega nisu imune ni druge države, pa ni Hrvatska. Naime, što preporukom, što državnom uredbom, građani su diljem Europe upućeni da ostanu kod kuće, pa se osjetno smanjio i broj automobila na cestama. U takvim uvjetima rjeđeg prometa pojedinci su se na cesti opustili te voze osjetno brže, ugrožavajući time svoju sigurnost, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Ograničenja brzine u svim su gradovima, u svim državama, i dalje na snazi – bez obzira na izvanredne režime kretanja i manji broj vozila na cestama. Ignoriranje ograničenja brzina značajno povećava rizik od prometnih nezgoda s ozbiljnim posljedicama. Primjerice, samo u Londonu zadnjih je dana osam osoba poginulo, a više je osoba teže ozlijeđeno u nesrećama kojima je policija kao glavni uzrok navela prebrzu vožnju.

Murter i Betina u karanteni, policija na ulazu u mjesto Pag Vozio s gotovo tri promila alkohola u krvi

- Ograničenja u kretanju zadnja tri tjedna dovela su do naglog pada korištenja vozila. No, policajci diljem zemlje zabilježili su primjere šokantnog ponašanja vozača koji, čini se, mirnije ceste koriste za divljanje. U sadašnjoj situaciji, kada je medicinsko osoblje pod intenzivnim teretom, takvo ponašanje stvara dodatan pritisak te bi moglo oduzeti neophodnu zdravstvenu skrb pacijentu oboljelom od koronavirusa – komentirao je Neil Worth, britanski službenik za sigurnost cestovnog prometa. Naveo je i neke primjere. Vozač Audija snimljen je kako vozi 169 km/h, ne mareći što je na toj dionici brzina ograničena na 100 km/h. Policijski presretač snimio je Mercedes pri brzini od čak 243 km/h. Kad je njegov vozač uočio policajca, usporio je na 177 km/h.

VIRTUALNI SALONI Kupac video pozivom razgledava automobil u salonu

Dodatan pritisak na medicinsko osoblje možemo smanjiti odgovornim ponašanjem u prometu i to tako da krećemo samo na nužna putovanja, vodeći pri tome računa da od kuće krenemo dovoljno rano da ne bismo morali žuriti i riskirati nezgodu. Gledajte brzinomjer i u svakom trenutku budite svjesni brzine kojom se krećete, kao i brzine koja je na toj prometnici dopuštena. Treba poštivati ograničenja brzine čak i ako smo na praznoj cesti, a svako prekoračenje brzine treba tretirati kao društveno neprihvatljivo. Također, dopuštena brzina je upravo to – dopuštena. Ne morate uvijek voziti na gornjoj granici. Vozite sigurnom brzinom.

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • Avatar BettyBU97
  BettyBU97:

  w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

 • Avatar SharonEI85
  SharonEI85:

  w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

 • Avatar KimberlyAI98
  KimberlyAI98:

  w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b