Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispravno je sigurno

Ispravnim vozilima do sigurnije vožnje u cestovnom prometu

CVH
Foto: Promo
09.11.2017.
u 08:15

Čak 12% ispitanih vozila koja su sudjelovala u prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama imalo je tehničke nedostatke koji su mogli uzrokovati nesreću.

Centar za vozila Hrvatske d.d. nastavlja inicijativu „Ispravno je sigurno“ koja je započeta kako bi se podigla svjesnost o važnosti redovnog tehničkog pregleda vozila.

Tijekom 2016. godine obavljeno je 2.010.172 redovnih tehničkih pregleda vozila od kojih 442.267 nije zadovoljilo na pregledu i na njima je utvrđeno 1.528.628. različitih neispravnosti. Listu postotaka neispravnosti na sklopovima u odnosu na ukupni broj utvrđenih neispravnosti predvodi sustav za kočenje (s 426.766 različitih nedostataka na ukupno 144.091 vozila), a slijede ga uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, osovine, kotači, pneumatici, ovjesi itd.

Čak 12% ispitanih vozila koja su sudjelovala u prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama imalo je tehničke nedostatke koji su mogli uzrokovati nesreću. Upravo zato se ističe važnost tehničkog pregleda kao ulaganje u vlastitu sigurnost i onu drugih sudionika u prometu, a ne kao dodatni trošak.

Prema statistici gotovo svako četvrto vozilo ne prođe tehnički pregled u Republici Hrvatskoj. Inicijativa naglašava važnost redovitog održavanja ispravnosti vozila, budući da nefunkcionalost nekih dijelova može dovesti o ozbiljnijih problema u vožnji, a takve neispravnosti najčešće nisu lako uočljive. S obzirom na vrlo bitan utjecaj prometa na ekologiju, svrha tehničkih pregleda također je osigurati da vozila u prometu što manje utječu na okoliš.

Na Facebook stranici kampanje „Ispravno je sigurno“ Centar za vozila Hrvatske informira vlasnike vozila o pozitivnim propisima i načinima preventivnog djelovanja na smanjenje broja neispravnih vozila na tehničkim pregledima. Vozači će osim informacija o propisima, stručnim uputama i statističkim podacima moći pronaći i upute za sudjelovanje u prometu te korisne savjete kao što su ispravno korištenje svjetla u uvjetima slabe vidljvosti uzrokovanih maglom, važnost fizičke i psihičke spremnosti u vožnji, izbjegavanje naglog kočenja te provjera antifriza i metlica brisača.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije