Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rent-à-car kuće godinama su bilježile rast poslovanja, a kriza je ipak smanjila uspjeh pa su neke i na rubu propasti

Isplati se dobro se raspitati o cijenama automobila u rent à caru

rent a car
Petar Glebov/Pixsell
18.11.2009.
u 10:00

Najam automobila nudi bezbrižno rješavanje transportnih problema. Za početak, automobil nije vaš.

Kriza koja je potresla sve nije zaobišla niti rent à car kuće. Gotovo svi su drastično smanjili flote.

Istina, to se ionako redovito radi u ovo doba godine kad je potražnja manja, ali sad je to dodatno naglašeno time što zastupnici više ne žele prodavati velike flote koje nakon pola godine moraju otkupiti i onda prodaju “salonske automobile s 10-ak tisuća km”. Banke ih više financijski ne prate, sami to ne mogu financirati i neke su kuće na rubu održivosti poslovanja.

Bitno je pregovarati

Drugi je paradoks svojstven samo nama - ne postoji zakon koji bi regulirao poslovanje rent-à-car kuća te ne postoje ni neki zadani uvjeti.

Posljedično postoje velike kuće, najčešće s franšizom nekog od globalnih brandova, ali i manji iznajmljivači koji su u pravilu puno povoljniji.

Najam automobila nudi bezbrižno rješavanje transportnih problema. Za početak, auto nije vaš. Osiguran je. O održavanju, registraciji i svim ostalim problemima brine se netko drugi. Vaš je samo da odaberete model, ispunite odgovarajuće obrasce i sjednete za upravljač i odete. Zvuči sjajno.

Jasno, takva vrsta komocije košta. Pitanje je koliko? Na to pitanje ne postoji jednoznačan odgovor. Naime, naša je potraga pokazala da se cijene razlikuju i više od 50 posto za ista vozila. Ne za klasu, nego za iste automobile!

Dakle, i te kako se isplati uzeti telefon u ruke i nazvati baš sve kuće kojih se možete sjetiti. I internet može pomoći.

Ne samo da najčešće pruža sve potrebne informacije nego u nekim slučajevima nudi i uštedu ako se preko njega ugovori najam. Sve velike, globalno poznate, kuće imaju dobre stranice i dosta ujednačene cijene. No, prave mogućnosti uštede ipak nude manja, lokalna rent-à-car poduzeća. S njima se može pregovarati o cijeni, posebno u zimskom razdoblju kad im nije sezona.

I tu se ne predajte! I kad čujete cijenu koja je povoljnija od isklične, ne zaboravite da službenik najčešće ima diskrecijsko pravo spustiti vam cijenu za dodatnih deset posto. Još jednom naglašavamo, kod velikih globalnih sustava to obično nije moguće.

Stariji od 21 godine
Jasno, cijena najma ovisi, osim o veličini auta, i o trajanju. Što je dulji najam, cijena po danu je niža. Drastične razlike u cijeni ogledaju se i u dugoročnom najmu. Tako se, primjerice, Corsa može voziti mjesec dana za 4200 kuna, ali i za 7500! Doista se isplati raspitati.

Neke rent-à-car kuće dodatno naplaćuju rizik (do 75 kn/danu) ako mlađi vozač unajmi auto. Najčešće vrijedi ograničenje da vozač ne smije biti mlađi od 21 godine s minimalno dvije godine vozačkog iskustva. U ponudi dodatne opreme postoje i dječje sjedalice svih veličina.

Zanimljivost, neke kuće posebno naplaćuju ako zatražite auto sa zimskim gumama, a neki ponosno ističu da je cijela flota već na novim zimskim gumama. Neki, pak, zimskim gumama opremaju samo veće automobile, a manji “koji služe za gradsku vožnju ih ne trebaju?!”

Konačno, gdje ih sve naći? Najjednostavnije je otići u zračnu luku gdje su šalteri jedan do drugog i u najkraćem roku ćete sve doznati. Samo ne zaboravite najbitnije - pogađajte se, i pitajte za svaki detalj. I te kako se isplati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije