Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo

Isplati li se ići po gume u Sloveniju? Evo što smo otkrili

zimske gume
Foto: /DPA/PIXSELL
27.10.2018.
u 17:00

Uspoređivanjem cijena možete prilično uštedjeti Cijene se razlikuju od vulkanizera do vulkanizera, a gume se isplati i kupiti na jednom mjestu te ih odvesti drugdje na montažu

Ustanovili ste da vaš automobil treba nove zimske gume - bez obzira morate li dosadašnje gume otpisati zbog starosti ili istrošenosti - i sad ste u dilemi gdje kupiti nove pneumatike? Isto smo pitanje i mi stavili pred sebe, pa vjerujemo da će vam naša saznanja pomoći da pri kupnji novih guma prođete što povoljnije.

Zamjena i balansiranje guma

Naš je osnovni zaključak da se u potragu za gumama isplati uložiti malo vremena i truda, jer ponuda je šarolika, a takve su i cijene. Osim cijene gume, potražite i koliko stoji zamjena i balansiranje guma te zamjena ventila. Možda je negdje i to uključeno u cijenu? Također, vrlo je važna i starost gume. Prije kupnje pitajte kada je guma proizvedena. Ako kupujete preko interneta i nemate mogućnost provjere te informacije, ne ustručavajte se vratiti gumu prodavatelju dostave li vam, primjerice, 4-5 godina staru gumu. Guma koju sada kupujete trebala bi biti proizvedena ove, eventualno prošle godine.

Na primjeru guma u dimenziji 215/65 R16, kakve odgovaraju kompaktnim SUV-ovima kao što je Nissan Qashqai, utvrdili smo da se po gume u Sloveniju (više) većinom ne isplati. Konkretno, Sava Eskimo HP 2 MS kod slovenskog vulkanizera Lašiča stoji 549,27 kuna, a u hrvatskom je Vulkalu 549 kuna. Dakle, čak je i malo jeftinija. Istu gumu na ekupi.hr trebalo bi platiti 576,45 kn. Fulda Kristal Control HP2 MS kod Lašiča stoji 564,98 kn, u Vulkalu je 575 kn. Sve navedene cijene odnose se na gotovinsko plaćanje.

Na kupigume.hr cijena je ipak veća - Savina guma košta 615,13 kuna, a Fuldina 673,31 - pa je i zaključak o neisplativosti odlaska u Sloveniju samo uvjetan. Ovisi o tome koje gume želite i gdje ih u tom trenutku možete naći. Jedino pravilo bilo bi - provjerite cijene, ne kupujte impulzivno! I nije dovoljno provjeriti samo cijene guma, već pitajte i za trošak montaže, balansiranja i ventila. Naime, u Vulkalu će za montažu guma - čak i ako gume kupite kod njih - tražiti 85 kuna po kotaču, na što valja dodati i 10 kuna po ventilu. Ukupno 380 kuna.

Montaža i balansiranje za aluminijske i čelične felge u traženim dimenzijama (16”) u Molydonu po gumi naplaćuju 61,75 kn, a za ventil treba dati po 11,30 kn. Za četiri gume i četiri ventila ukupno bi to bilo 292,2 kn. Kod Lašiča je montaža besplatna, balansiranje naplaćuju pet eura po gumi, a ventil je 1,20 eura. Ukupno 183,52 kn. No, i u Hrvatskoj je moguće povoljnije zamijeniti gume. Potražite, primjerice, po portalima za grupnu kupovinu.

Sve valja zbrojiti

Na jednome od njih pronašli smo ponudu za zamjenu i balansiranje sve četiri gume kod vulkanizera u Zagrebu za 149 kuna, što je povoljnije od slovenske ponude. Također, manje ćemo goriva potrošiti ako na jednom mjestu u Zagrebu kupimo nove gume i potom ih odvezemo u susjedni kvart na montiranje, nego da se vozimo do Brežica.

Ima, naravno, i primjera kad se isplati po gume preko granice, a većinom se radi o skupljim gumama. Na kupigume.hr Continental WinterContact TS 850 P za gotovinu stoje 858,56. U Vulkalu se nude po cijeni od 859 kn komad. U Molydonu, također za gotovinu, stoje akcijskih 844,86 kn. Na ekupi.hr (uz 50% popusta) stoje 826,26 kn. I kod Lašiča su na popustu, pa stoje 775,93 kn.

Za vožnju po gradu dostatne su i prosječne gume

Najprije uskladite vaš budžet s rezultatima usporednih testiranja zimskih guma. Ako niste u situaciji da nekoliko stotina kuna više ili manje ne igra ulogu, a ujedno ne prelazite veliku kilometražu po snijegom prekrivenim cestama, gume sa srednjom ukupnom ocjenom bit će dostatne. Jer, prometnice u gradovima većinom se dobro čiste. Ubrajate li se u vozače koji se, pak, često autom probijaju kroz snijeg, obratite pažnju na dio ocjene koji se odnosi konkretno na ponašanje gume na snijegu.

Pogledajte i video najboljih zimskih guma:

Ključne riječi

Komentara 60

ZF
zlatko.flajpan
20:59 27.10.2018.

Najbolja guma je nova guma isto vrijedi i za auto.

Avatar Zgubider.
Zgubider.
18:13 27.10.2018.

„…Isplati li se ići po gume u Sloveniju? Evo što smo otkrili…“___Da, isplati se po sve ići u Bosnu i Sloveniju, ako vam je u cilju potkopavati i rušiti državu (za koju su neki bili spremni dati vlastiti život, a mnogi su ga i dali!)! Vi novinari stvarno širite informacije koje koriste državi i državnom proračunu! Zarađivali bi u Hrvatskoj, dobivali mirovine iz proračuna, koristili zdravstvo, školstvo, i hrpu drugih usluga države, a to se sve plaća iz proračuna kojeg nitko ne bi punio! Bravo!

RI
rightside
19:31 27.10.2018.

haha, to kaj ste vi "istrazivali" ne znaci da vam treba vjerovat,,naime kao i obicno na nepotpunim informacija "gradite" svoje clanke,,da pojasnim, navest gumu jedne dimenzije i telefonom provjerit dva vulkanizera,nije nikakvo ispitivanje, jer nije svima potrebna bas ta vasa dimenzija,,jer npr, za moje vozilo guma jedna zimska u hrvatskoj kosta 2600kuna,naravno kvalitetna guma,,a ista u sloveniji je 279eura,,samo glupan tu nebi vidio razliku,,s druge strane mogu kupit i najlosiju gumu iste dimenzije i dobim ju u hrvatskoj za 95 eura,a vani je ista 60eura,,naravno takve uopce ne racunam pod gume na kojima bi se vozio i bio siguran ili koje bi u bilokojem slucaju stavio na auto,,dakle, ko treba zimske gume, zna gdje se treba obratit,,nemora pratit "vase izvore informacija" kao ni vase "preporuke")))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije