Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Test: Citroën DS5

Inovativne tehnologije i hrabar dizajn izdvajaju ga iz mase

Citroen DS5
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
18.01.2015.
u 10:00

DS5 Blue HDI 
180 stoji od 289.487 kuna, a testni je imao i dodatnu opremu

Iako se i službeno odvojio od Citroëna te djeluje kao zasebna marka, DS ćemo još godinama doživljavati kao dio portfelja te francuske marke. Razumljivo, jer prestižni DS iznikao je upravo na najčvršćim Citroënovim temeljima: avangardnom dizajnu, vrhunskoj kvaliteti i inovativnoj tehnologiji.

Dizelaš nove generacije

Ove se godine njegovoj motornoj gami pridružio dizelski BlueHDi motor nove generacije. Razvija 180 konjskih snaga, uz najveći okretni moment od 400 Nm pri 2000 o/min, a uparen je s novim 6-brzinskim automatskim mjenjačem, koji brzine mijenja gotovo neprimjetno. Promjene stupnjeva i povezano mapiranje papučice gasa odgovaraju načinu vožnje svakog vozača. Takve postavke omogućuju prijelaz sa štedljive i dozirane vožnje na žustriju čim se jače stisne papučica gasa. Novi motor, pak, radi uglađeno, tiho, a snagom i agilnošću potpuno je usklađen s luksuznom krstaricom svemirskog dizajna.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

BlueHDi 180 motor sa 118 grama CO2 po km i prosječnom potrošnjom goriva od 4,4 l/100 svrstava se u vrh segmenta. Osim novih BlueHDi motora, DS5 je dobio i novi ovjes koji sjedinjuje udobnost i dinamičnost. Uz nove amortizere, udobnost je poboljšana, a sačuvane su dinamičke kvalitete. U vožnji je DS5 stabilan i predvidiv. Iako zaobljene linije i mišićavi oblici u pravilu znače slabiju preglednost, DS5 je lako voziti jer je oboružan brojnim senzorima i sustavima pomoći vozaču. Upečatljiva sjedala karakteristična za ovaj model udobna su i na dužim rutama te dobro podupiru tijelo.

Po uzoru na zrakoplove

Premještanje tipki u stropnu konzolu, po uzoru na zrakoplove, dizajnerski je dobar potez, no zbog njega osjećali smo se pomalo klaustrofobično. Testni model je DS5 Sport Chic BlueHDi 180 BVA6, čija je cijena 317.097 kn, no DS5 s ovim motorom u ponudi je od 289.487 kn. Sport Chic najviša je razina opreme pa obuhvaća sve elemente kojih se prosječan vozač uopće može sjetiti. Primjerice, donosi navigaciju s kamerom za vožnju unazad, prednje i stražnje parkirne senzore, zakretna dvofunkcijska Xenon svjetla s funkcijom pranja, LED dnevna svjetla i žmigavce, puni paket zračnih jastuka i sigurnosne elektronike, kožom presvučen interijer, automatski dvozonski klimatizacijski uređaj, radio CD MP3...

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:37 18.01.2015.

cijena je bolesna.....

Avatar Karfiolštanga
Karfiolštanga
19:23 18.01.2015.

Sretna vam prodaja jednog jedinog salonskog primjerka i to u pola cijene!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije