Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Idete na skijanje? Kazne za vožnju bez zimske opreme mogu biti astronomske

Pod zimskom opremom u Austriji podrazumijeva se isto što i u Hrvatskoj. Kazna za nepoštivanje propisa ne čini se velika – 35 eura, ali oprez!
09. siječnja 2020. u 22:47 3 komentara 1937 prikaza
Snijeg na cesti
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tijekom skijaške sezone brojni Hrvati odlaze na skijanje, većinom u najpopularnija alpska odredišta u Sloveniji, Austriji, Italiji i Francuskoj, ali i u susjednu BiH, gdje su cijene osjetno povoljnije. Velika većina njih na svoja skijaška odredišta odlazi automobilom pa valja upozoriti na prometna pravila u zemljama odredišta i državama kroz koje prolaze, pri čemu nam pomažu podaci Hrvatskog autokluba.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene Slasni zalogaji Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene

Kao što znamo, u Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga do 15. travnja. U zimske dionice ubrajaju se kontinentalne autoceste i državne ceste, ukupno 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih cesta. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Dakako, zimska oprema je obvezna na svim cestama u Hrvatskoj bez obzira na datum ako vladaju zimski uvjeti, odnosno ako je kolnik prekriven snijegom ili je na njemu poledica.

Snijeg na cesti | Autor : Goran Kovačić/PIXSELL Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Kazna za vozače koji nemaju zimsku opremu je 700 kuna, ali imajte na umu da šteta koju možete prouzročiti ako ne koristite zimsku opremu u zimskim uvjetima vožnje može biti vrlo velika, kako nematerijalna – pri čemu možete ugroziti svoj i živote drugih u prometu – tako i materijalna, jer osiguravatelji neće pokriti štetu ako niste vozili s potrebnom zimskom opremom.

Obveza korištenja zimske opreme u svakoj je državi propisana zakonski, pa tako neke države imaju obvezu korištenja zimske opreme kad su na snazi zimski uvjeti (bez datumskog propisivanja) na cestama, odnosno kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili kad je poledica (kao što je do prije nekoliko godina imala i Hrvatska). Tako je, primjerice, u Francuskoj i Belgiji. No, mnogo više država – kao što je to od 2013. godine slučaj i u Hrvatskoj – obveznu zimsku opremu propisuje datumski.

Kancelarka Angela Merkel sa svojim ministrima već dulje osmišlja modele kako zaštititi načetu automobilsku industriju, koja je glavni pokretač najvećeg europskog gospodarstva Novi trend u zapadnoj Europi Automobili se uzimaju na pretplatu, kao novine, od 199 eura mjesečno

Izdvojit ćemo države u koje skijaši iz Hrvatske najčešće putuju. U Austriji je obvezna zimska oprema u razdoblju od 1.11. do 15.4. u vrijeme zimskih uvjeta na cesti. Pod zimskom opremom podrazumijeva se isto što i u Hrvatskoj. Kazna za nepoštivanje propisa ne čini se velika – 35 eura, ali oprez! Ako kojim slučajem bez zimske opreme prouzročite zastoj u prometu, što nije teško zamisliti zimi bez zimske opreme na nekom alpskom prijevoju, kazna može dosegnuti i 5000 eura.

U Francuskoj je uporaba zimske opreme obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje, odnosno kad je prometnim znakom označena njezina obvezna uporaba, primjerice lanaca za snijeg. Na planinskim je cestama posebice obvezna uporaba lanaca za snijeg i za vozila opremljena zimskim gumama. Kazna za vožnju bez zimske opreme je 135 eura.

U Italiji regije autonomno odlučuju kad i kakva se zimska oprema zahtijeva na cestama na njihovu području. Većina regija na području sjeverne i srednje Italije, gdje su snijeg i led zimi normalna pojava, odlučila se za datumski određenu uporabu zimske opreme, koja uključuje ili četiri zimske gume ili četiri ljetne gume i lance za snijeg dodatno u opremi. Primjerice, u Furlaniji-Julijskoj krajini, na autocestama Trst – Venecija i Palmanova – Udine – Tržič, obvezna je uporaba zimske opreme od 15.11. do 15.4., bez obzira na uvjete vožnje. Na području Val d’Aosta: od 15. listopada do 15. travnja na automobilu je obavezna zimska oprema (zimske gume ili ljetne gume + lanci).

automobili Krađe u porastu Vozači, oprez! Ovaj dio automobila sve je češće na meti lopova

U Sloveniji je uporaba zimske opreme datumski određena – od 15.11. do 15.3. bez obzira na vremenske uvjete, odnosno u slučaju zimskih uvjeta na cesti prije ili poslije tog vremenskog razdoblja. Vozač, koji nema propisanu zimsku opremu kažnjava se s 40 eura. Ako je zbog izostanka zimske opreme onemogućen promet, kazna je 500 eura. Ako vozite a da niste očistili auto od snijega, možete očekivati kaznu od 200 eura.

Zbog nižih cijena nego na skijalištima u zapadnoj Europi za zimovanje su popularna skijališta i u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje je od 15.11. do 15.4. obavezna zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (minimalno 4 mm dubine utora) ili četiri ljetne gume (minimalno 4 mm dubine utora) s lancima u prtljažniku koji se postavljaju na pogonske kotače u slučaju zimskih uvjeta. Kazna je 40 KM, a tko prouzroči prometnu nesreću, morat će platiti dodatnih 50 do 200 KM. U svakom slučaju, odlazak na planinu bez dobrih zimskih guma, bez obzira na to što je to negdje zakonski moguće, ne preporučuje se.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Snijeg na cesti
1 / 29
Neki su svojim postupcima 'srušili' internet, drugi su vas razljutili, a bilo je najviše onih koji su vas nasmijali...
Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • chupakabra:

    Sad vi meni obrazložite svojim neargumentima zašto je kod nas kazna 700 kn a u Austriji 35 eura?! Zato jer mi imamo mislioce kontra naroda nego za osiromašivanje i punjenje proračuna za zlatne školjke i nove mercedese

  • paul-umpe:

    haha ljetne gume s 4mm.Ja bacam s 5mm