Naslovnica Auti Automobili

Ide glatko i brzo, a benzin troši na kapaljku

Gradska je vožnja najveća prednost Toyotinih hibrida, što zbog nenadmašno niske potrošnje, manje od dizelaša, a što zbog izuzetne glatkoće i mirnoće u vožnji. Ovaj novi hibridni sustav nudi i bitno smanjenju buku mjenjača pri ubrzanjima te krstarenju autocestom
05. travnja 2019. u 13:22 3 komentara 2844 prikaza
Toyota Corolla
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Nova Corolla nudi brojne novosti u odnosu na svog prethodnika Aurisa, a jedna od bitnijih je novi snažniji hibridni pogonski sklop, koji se temelji na 2-litrenom benzincu koji uz elektromotor sinergijski razvija 180 KS i 191 Nm okretnog momenta. Slabija hibridna opcija sa 122 KS, već poznata iz Priusa, korektna je, ali oni koji vole dinamičnije automobile zamjeraju joj nedovoljno snage. Za njih je možda “prezelena”. Ovaj je stroj dinamičniji, što uostalom potvrđuje i ubrzanje do stotke od 8,1 s.

Kutija prve pomoći Sigurnost Riskirate kaznu: Imate li ispravnu kutiju prve pomoći?

Smanjena buka i vibracije

Maksimalna je brzina ipak zbog potrošnje ograničena na 180 km/h. U vožnji je Corolla TS zaista dinamična, pogotovo u sportskom modu vožnje i pri ručnim promjenama (putem polugica iza upravljača) umjetno stvorenih šest brzina e-CVT mjenjača. U svakodnevnoj vožnji najbolje je koristiti mod “normal” ili čak “eco” koji u gradskoj vožnji ima najviše smisla, a i dalje Corollu pokreće dinamično.

Toyota Corolla
1 / 10
Toyota Corolla

Gradska je vožnja najveća prednost Toyotinih hibrida, što zbog nenadmašno niske potrošnje, manje od dizelaša, a što zbog izuzetne glatkoće i mirnoće u vožnji. Ovaj novi hibridni sustav nudi i bitno smanjenju buku mjenjača pri ubrzanjima te krstarenju autocestom. Prosječno smo pri dinamičnoj vožnji, uglavnom gradom i ponešto zagrebačkom obilaznicom, trošili 6,6 l/100 km benzina, što smatramo odličnim rezultatom za ovako velik automobil sa 180 konja.

Test ljetnih guma Pneumatici HAK-ov test: Pogledajte koje su najbolje, a koje najgore ljetne gume

Cijena od 146.900 kn

Kavanska Corolla dugačka je 465 cm uz 270 cm međuosovinskog razmaka i u unutrašnjosti, pogotovo na stražnjoj klupi, pruža osjetnije više mjesta od hatchbacka. Dakako, i u prtljažniku, koji prima 520 litara.

Nova Corolla zaista je atraktivna i u obiteljskoj TS verziji, pogotovo u Sport izdanju s 18” naplacima, crnim krovom i metalik bojom. Od modela koji je izazivao ravnodušnost, Corolla se prometnula u auto koji izaziva emocije, a to potvrđuju brojni pogledi koje privlači na cesti. S ovim hibridnim sklopom i Sport opremom stoji 228.500 kuna (210.900 kn uz Luna paket). Početna Corolla TS s turbobenzincem sa 116 konja stoji od 146.900 kuna.

Pogledajte gdje se nalaze kamere na hrvatskim cestama:

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Zagy154:

    Moze li mi netko objasniti kakj je to kavanska corolla?

  • modovisisajteMaraschino:

    a koliko se fosilnih goriva potroši za proizvodnju struje to nitko ne računa. električni automobili bi bili ok kad bi i proizvodnja električne energije i sama proizvodnja električnih automobila i hibrida bila ekološka. jedan problem zamjenjujemo drugim. ista stvar se ... prikaži još! događala prije 60 godina kada su gurali nuklearnu energiju kao sigurnu, ekološki i čistu energiju. električni automobili su možda i ekološki tijekom svojeg rada, ali proizvodnja njihovih dijelova kao i odlaganje u otpad baš i nisu ekološki